30sekundový způsob, jak nabrousit tupé struhadlo. Bude ostré jako břitva
Struhadlo je pro každou kuchyni nepostradatelnou součástí. Protože se používá často, nevyhnutelně dojde k jeho opotřebení. A jednou za čas je tak potřeba ho nabrousit.
Obsah
Staré kuchyňské náčiní v mnoha případech překonává veškeré moderní kousky. Dekády staré litinové nebo železné pánve mohou mít na internetových aukcích cenu zlata, protože nové jim zkrátka nestačí. Staré kusy byly navíc vyráběny na skutečnou výdrž. Nepočítalo se s tím, že je bude potřeba za několik let vyměnit. Struhadla dřívější výroby jsou na tom podobně. Jak ale pomocí takovému, které místo krásných kousků zeleniny dělá už jen kaši?
Speciální brusné tyčinky
Kdysi byly v prodeji brusné tyčinky, které fungovaly na struhadla i nože. Tento sortiment už ale dávno vymizel, a pro výrobce je pravidelný nákup nových struhadel samozřejmě výhodnější. Když se ale nechcete loučit se struhadlem, které už jste dostali „do ruky“, vezměte si k ruce běžný alobal. Udělejte z něho normální kouli, jako když mačkáte papír, a pak jej zcela klasicky nastrouhejte. Udržujte přitom rovnováhu a použijte všechny strany.
Mějte ovšem na paměti, že tato metoda je jen okamžitá záchrana, nezaručuje ostrost na delší čas. Brzy bude tedy nejspíš potřeba zákrok – tento, nebo jiný – opakovat. Rychlost a jednoduchost tohoto triku tedy převažuje nad trvalým efektem.
Kouzlo ostření a hlavně narovnání
Koule z alobalu naštěstí není jedinou možností. Je tu ještě postup s hřebíkem, vyžaduje však mnohem delší čas. Zvolte hřebík, který snadno vyplní jednotlivé otvory. Špatné řezání je často způsobeno ohnutým krajem otvoru, protažením hřebíku jej však můžete narovnat. Případně si vezměte k ruce kladívko a struhadlo prostě „naklepejte“. Chce to trochu umu, přijít na správnou techniku a taky trpělivost. Výsledek ale bude stát za to.
Místo hřebíku můžete použít i kulatý pilník, pokud máte k dispozici dostatečně tenký. Podobně kvalitního výsledku docílíte i použitím hrubšího smirkového papíru. Výhodou je, že budete brousit celou stěnu jedním tahem. Většinou stačí několikrát trochu zabrat a struhadlo bude mít dřívější kondici.
Výběr v zájmu životnosti
Kupujete-li nové struhadlo, pátrejte po nějakém se silnějším, odolnějším plechem. Právě levná struhadla se velmi rychlé otupí a hlavně i celá prohnou. Pravdou však je, že i kvalitní kus se dá snadno poničit nesprávným zacházením. Po každém použití ho celé důkladně umyjte a osušte. Vyhnete se tak zaschlým zbytkům jídla, které tam dělají paseku a pozdější čištění je tak mnohem složitější. Kovový povrch také nemá rád dlouhý pobyt ve vodě.
Stejně tak struhadlu nesvědčí vysoké teploty, ani intenzivní drhnutí například drátěnkou. Raději se vyhněte i mytí v myčce, ačkoli je to velmi pohodlná metoda. Pro snadné čistění ho pouze ponořte do horké vody a přidejte trochu jedlé sody. V této lázni ho nechte 10 minut, pak jen opláchněte a osušte.
Poslouží i po vyřazení
Pokud se tupé struhadlo rozhodnete vyřadit, můžete ho doma využít i jinak. Dá se z něj udělat například originální držák na šperky, základ květinové dekorace nebo samostatný květináč. Zavěste ho obráceně a s vhodnou zábranou naplňte hlínou. Případně se dá použít jako organizér na tužky, nebo v kuchyni coby stojan na vařečky a další nástroje. Nebojte se ani větších projektů, třeba soustavy starých kusů, která vytvoří venkovní svítidlo.