Jak poznat, že je kuřecí maso ještě k jídlu – několik dní od zakoupení. Dá se jíst i pokud už zapáchá, jen se musí správně připravit
Měli jste někdy problém odhadnout, zda je kuřecí maso, které jste koupili před několika dny, ještě poživatelné? Pomocí tohoto návodu poznáte, jak na to.
Kuřecí maso má na rozdíl od ostatních druhů masa velmi krátkou dobu trvanlivosti – červené maso například vydrží v lednici výrazně déle. Mnoho lidí proto často váhá, zda jsou kuřecí prsa nebo jiné části, které si zakoupili několik dní zpátky, stále čerstvé, a mohou si je s čistým svědomím uvařit. V takovém případě je dobré znát určitá pravidla, která vám dokážou zachránit zdraví a samozřejmě také trávicí trakt. Níže jsme pro vás sepsali ty nejzásadnější z nich.
Pozor na sliz
Většina odborníků na bezpečnost potravin se přiklání k tvrzení, že u kuřecího masa, stejně jako u mnoha jiných potravin, může být doba trvanlivosti zlomová. Jakmile tedy nastane poslední den, nemáte času nazbyt. Musíte co nejrychleji jednat – raději ho ihned uvařte nebo alespoň zmrazte, abyste ho zbytečně nemuseli vyhazovat. Pozor byste si měli dát zejména v případě, pokud má kuře slizký, lepkavý povrch nebo kyselý zápach, protože se jedná o příznaky jeho zkažení.
Je ovšem třeba poznamenat, že pokud má kuře pouze mírný kyselý zápach, nemusí se jednat o nic závažného. Mohou jej totiž způsobovat bakterie hniloby, které se množí při chladných teplotách. Pokud však maso důkladně omyjete a poté jej uvaříte při více než 70 stupních, měla by být jeho konzumace zcela bezpečná. Rozhodně se totiž nejedná o žádnou salmonelu nebo choroboplodné zárodky. Přesto byste se však neměli spoléhat při posuzování čerstvosti kuřete pouze na nos. Zejména v případě, pokud zapáchá a je na dotek navíc slizké.
Otázka doby trvanlivosti
Většina odborníků z Národní rady pro kuřecí maso v USA také upozorňuje, že kuřecí maso má jednu z nejkratších trvanlivostí ze všech druhů masa. Zatímco červené maso vydrží v chladu až 3–7 dní, drůbež vydrží maximálně 1–2 dny. Proto by pro vás nemělo být nutně vodítkem datum spotřeby na obalu, ale doba, po kterou maso v lednici skladujete. Sami odborníci říkají, že datum na obalu je příliš konzervativní odhad. Co se týče masa, tak by na něj nikdo neměl spoléhat.
Samozřejmě to neznamená, že byste si měli kupovat prošlé maso v obchodech nebo takové, jehož datum spotřeby končí daný den. V takovém případě totiž může být již zašlé a zkažené. Při cestě domů z obchodu jej navíc můžete „dodělat“, zejména když je teplé počasí. Berte na vědomí také zbytečné plýtvání, protože je škoda, abyste vyhazovali zakoupené potraviny jen proto, že si nejste jistí, zda se zkazily. Ideálně byste měli čerstvé maso předem uvařit ještě před uplynutím doby trvanlivosti a poté jej během několika dní jíst.