Proč kočky pronásledují svého pána na každém kroku: Může to znamenat akutní žádost o pomoc

Každý, kdo má doma kočku, si je vědom jejího běžného chování. Někdy však majitele překvapí, když je jejich mazlíček začne doprovázet všude, kam se hnou.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Domácí mazlíčci jsou skvělí společníci a také parťáci do života. Lidé se dělí na dvě poloviny, kdy jedna část má více ráda kočky a ta druhá psy. Pokud patříte mezi milovníky koček, s největší pravděpodobností máte nějakou doma. Každý majitel si na své kočce postupem času všimne typického chování, přičemž v některých ohledech bude zcela identické s ostatními kočkami. Příkladem může být to, že kočky rády chodí za svými majiteli do koupelny. Jestliže to dělá i ta vaše, možná byste se měli podívat na důvody, kvůli kterým to tato zvířata dělají.

Je to pro ně rutina

Každý pracující člověk má většinou podobné všední dny. V případě, že žijete v naprostém stereotypu nebo se vaše dny hodně podobají, zvládne se vaše kočka naučit, v jakou dobu přibližně vstáváte, kdy chodíte spát nebo kdy se chodíte koupat. Právě proto, že moc dobře ví, že se chodíte například okolo 20:00 koupat, začne chodit do koupelny s vámi. Nechte pokud možno kočku, aby do koupelny chodila s vámi, protože je to pro ni stejná rutina jako pro vás.

Vyjadřují vám lásku

Zvířata vyjadřují své pocity hlavně tím, jak se k vám chovají. Pokud vás vaše kočka miluje, může vám vyjadřovat lásku i tím, že s vámi chodí do koupelny. V případě, že v koupelně trávíte hodně času, naučí se vaše zvířátko to, že na tomto místě vás najde nejčastěji a může zde s vámi trávit hodně času. Kočka se velmi rychle naučí, kde vás může najít, když se budete na nějakém místě doma zdržovat pravidelně na delší dobu.

Vaše kočka je na vás závislá

Jelikož se jedná o živé tvory, kteří mají také pocity, může se stát, že vaše kočka na vás začne být závislá. Vzpomeňte si například na pandemii, kdy hodně lidí zůstávalo doma na home office a celkově lidé museli trávit hodně času doma. V tu chvíli si vaše kočka zvykla na to, že jste doma, a byla ráda alespoň za nějakou společnost. Po pandemii lidé opět začali chodit normálně do kanceláří a je možné, že vaše kočka nese špatně to, že je často sama doma. Zkuste zajít za odborníkem, který by vám mohl poradit, jak kočku šetrným způsobem odnaučit závislosti na vás.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Nuda nebo zvědavost

Pořiďte pro vaši kočku dostatek hraček, jelikož tato zvířátka si s nimi ráda hrají. Ať už máte starší kočku nebo malé kotě, kočka si ráda hraje v každém věku. Jestliže přijdete domů a zjistíte, že vaše kočka začala ničit věci v koupelně nebo se chce dostat tam, kam by neměla (například pod vanu), zkuste se jí podívat po nových hračkách nebo jí věnujte více času. Pokud není důvodem nuda, může to být také projev zvědavosti, jelikož tato stvoření ráda prohledávají nová místa a zkoumají, kam by se mohla schovat.

Dejte vaší kočce najíst

Každá kočka dokáže být hodně otravná, pokud chce dostat něco dobrého k jídlu nebo odmítá to, co jste jí už dali do misky. Všímejte si toho, pokud za vámi kočka neustále chodí i na místa, kam normálně nechodí. Možná se vám snaží dát najevo to, že má ještě hlad nebo jí úplně nechutná jídlo, které jste jí dali. O stravě vaší kočky se poraďte i s veterinářem, jenž vám nejlépe poradí, co vašemu zvířeti dát a v jakém množství, aby nehladovělo, nebo naopak nepřibíralo.

Na jaká další místa s vámi chodí vaše kočka?

Zdroj: Rover
Diskuze Vstoupit do diskuze
132 lidí právě čte
Autor článku

Klára Kozáková

Jsem nadšená redaktorka, která přináší nekonečné dávky inspirace a vášně do světa architektury a designu. S uměleckým přístupem k psaní a profesionálním okem pro detail dokážu zprostředkovat čtenářům zážitky a emoce, které architektura a design mohou přinést do jejich životů. Jsem kreativní průvodkyní pro každého, kdo hledá inovativní způsoby, jak oživit a zlepšit prostředí, ve kterém žijeme.

Zobrazit další články