Díky trikům svého dědy se každý rok těším obrovské úrodě okurek. Je to jednoduché a účinné, kéž by to znali všichni
Okurka je hitem letní sezóny pro svou osvěžující chuť a množství způsobů využití. Z vlastní zahrádky chutná ještě o to více.
Ať už patříte k milovníkům okurek v salátech, dopřáváte si je jako přílohu nebo ozdobu k pokrmu, či je rádi louhujete v limonádách a jiných nápojích, vlastní vypěstované okurky budou vždy chutnější než kupované. Zasadit je můžete, i když vám na záhonku pomalu dochází místo. Tyto rostliny se rády plazí, proto potřebují více místa nahoru než do stran. Vyberte místo s dostatkem světla a pravidelně je zalévejte.
Výživa z jódu a mýdla
Jakmile na svých okurkách najdete 3 až 4 listy, začněte je přihnojovat směsí z jódu a mýdla. Připravíte si ji tak, že do kyblíku nalijete 1 l vody, přidáte 30 kapek jódu a 20 g mýdla. Směs pořádně promíchejte, poté je připravena pro hnojení. Každých 10 dní můžete tímto hnojivem okurky zalévat.
Dalším osvědčeným hnojivem je chleba. Připravte si kbelík s vodou, do které přes noc namočte krajíc chleba. Ráno vodu přes plátýnko sceďte a přilijte do ní malou lahvičku jódu. Zbylou směs skladujte v chladu, okurky jí můžete zalévat každé dva týdny. Díky této jednoduché směsi budou vaše rostliny hojně plodit až do podzimu.
Hnojení okurek přírodními prostředky
Zázraky s okurkami umí i syrovátka a cukr. Do kbelíku nalijte 2 l syrovátky, přidejte 150 g cukru a pořádně promíchejte. Tuto směs můžete používat nejen na okurky, ale také na rajčata. Další jednoduché přírodní hnojivo je možné vyrobit z cibulových slupek.
Vezměte si zavařovací sklenici o objemu 700 ml, naplňte ji cibulovými slupkami a vložte do hrnce s 10 l vody. Přiveďte k varu, poté nechte 12 hodin odstát. Směs přefiltrujte a smíchejte s vodou v poměru 1:4. Pokud se vám nechce nic složitě připravovat, rozmíchejte v 5 l vody 1 l syrovátky a okurky tím pravidelně přihnojujte. I tento jednoduchý trik navýší vaši úrodu.
Jak okurky na své zahradě přihnojujete vy?