Už jste vyzkoušeli kompostový čaj? Tipy, jak ho vyrobit a použít i u vás na zahradě
To, že je kompost jednou z velmi důležitých věcí, kterou bychom měli na naší zahradě mít, je všeobecně známé. V současné době už kompostování není zdaleka záležitostí jen rodinných domů, chat a chalup, ale často kompostují i lidé bydlící v bytech na sídlištích.
Novinkou v kompostování je výroba tak zvaného kompostového čaje. Víte, o co se jedná?
Co je to kompostový čaj?
Jak již napovídá název, jde vlastně o kompost vylouhovaný ve vodě, do které se uvolní všechny užitečné látky, podobně jako při louhování čaje v hrnku. Následně se hotový kompostový čaj přecedí a použije k zalití či postřiku rostlin nejen jako klasické hnojivo, ale má také schopnost rostliny ochránit před různými škůdci a plísněmi.
Jak si vyrobit vlastní kompostový čaj?
Pokud si chcete vyrobit svůj vlastní kompostový čaj, budete na to potřebovat přibližně dva až čtyři dny, v závislosti na tom, jaký kompost použijete, a také na tom, zda dáte přednost výrobě provzdušněného či neprovzdušněného kompostového čaje. Na výrobu neprovzdušněného kompostového čaje budete potřebovat pouze vodu, kompost a velký kbelík, k provzdušněnému kompostu budete kromě výše uvedených věcí potřebovat dále ještě akvarijní vzduchové čerpadlo a hadičky, které zajistí přívod kyslíku. Do domácího kompostu můžete bez obav dávat nejrůznější zbytky ovoce a zeleniny, zbytky z kávy či čaje, rozdrcené skořápky vajíček, případně také trávu, listí, větvičky a papírové ubrousky.
První krokem při výrobě kompostového čaje je napuštění vody do kbelíku. Následně nechte vodu odstát po dobu nejméně dvacet čtyři hodin, aby se z ní odstranil veškerých chlór. Pokud použijete vodu dešťovou, můžete tento krok samozřejmě přeskočit. Dalším krokem je namočení našeho domácího kompostu do kbelíku s vodou na dobu jednoho až tří dní. V případě, že chcete vyrobit provzdušněný kompostový čaj, po celou dobu musíte používat hadičky se vzduchovým čerpadlem. Po uplynutí této doby směs přeceďte a následně kompostový čaj nalijte ke kořenům rostlin tak, aby se okamžitě vstřebal, část přelijte do lahvičky s rozprašovačem, kterou použijete na pokropení listů rostlin. To, že je kompostový čaj hotov, poznáte jednak podle bohaté pěny na povrchu a jednak také podle jeho zemité vůně.