Počasí má na účinek hnojení podstatný vliv: Vyživovat rostliny v chladném počasí postrádá smysl

Správná doba hnojení je pro dosažení co nejlepších výsledků stejně důležitá jako používané hnojicí směsi. Zjistěte, jaké je ideální načasování, abyste to nedělali zbytečně.

hnojení jahod i Zdroj fotografie: iStock
                   

Ať už na své zahradě pěstujete užitkové plodiny, nebo dáváte přednost okrasným rostlinám, bez náležité péče a vaší téměř neustálé přítomnosti se neobejdou. Jen tak jim můžete dopřát vše, co momentálně potřebují, a co nejrychleji zareagovat na jakýkoliv neduh. Zanedbaná péče vás může snadno připravit o celou úrodu nebo zmařit všechnu vaši práci.

Proč je důležité hnojit rostliny

Půda je přirozeně plná prvků, mikroorganismů a dalších látek, které jsou pro správný růst a vývoj rostlin naprosto nezbytné. V kultivovaných zahradách, zvláště pak v záhonech, jsou požadavky na jejich množství mnohem větší a jejich zásoby se snadno vypotřebovávají. Přirozenými procesy je pak není možné obnovit, proto některé prvky a látky musíte vhodnými hnojivy dodávat vy.

Čím hnojit zahradu

V obchodech existuje velké množství speciálních hnojiv a prostředků k ochraně a výživě všech druhů rostlin na vaší zahradě. Často však bohužel bývají plné nebezpečných chemikálií a toxických látek, které pak negativně ovlivňují zdraví celého životního prostředí i vaše vlastní. Mnohem šetrnější a bezpečnější je proto používání přírodních alternativ.

hnojení na zahradě iZdroj fotografie: Depositphotos

Jak vybírat hnojivo

Ideální hnojicí směs vždy vybírejte podle toho, co zrovna rostliny potřebují a jakých výsledků chcete docílit. Správným hnojením stimulujete jejich růst a podpoříte imunitní systém. Celkově tak budou mnohem silnější, zdravější a vitálnější. Také dokážou lépe odolávat různým nemocem, houbovým chorobám, plísním i útokům škůdců a dalším neduhům.

Zbytky z domácnosti

Spoustu vynikajících ingrediencí pro výrobu hnojiva máte už dávno doma. Většinou vám postačí pouhé organické zbytky, takže vás příprava hnojicí směsi nebude téměř nic stát. Skvěle vám poslouží například cibulové, banánové, jablečné nebo bramborové slupky, kávová sedlina, dřevěný popel, zbytky ovoce a zeleniny nebo použité čajové sáčky.

Jak správně hnojit

V chladných teplotách tato činnost postrádá jakýkoli smysl. Půda je příliš prochladlá a mikroorganismy v ní mají jen nízkou aktivitu, aby přidané látky mohly začít zpracovávat. Více než na teplotu vzduchu se však zaměřte na teplotu půdy. Ta musí být vyšší než 10 °C. V nižších teplotách kořenový systém nedokáže žádné živiny vstřebat, a získat tak potřebnou výživu. Vyhnout byste se však měli i příliš horkým dnům, protože by se hnojivo mohlo příliš rychle odpařit.

Jak na zelené hnojení

Jaká pravidla při hnojení dodržujete vy?

Zdroj: AcademicOup
Diskuze Vstoupit do diskuze
65 lidí právě čte
Zobrazit další články