Nejjednodušší způsob, jak nakrájet meloun – krok za krokem. Nehrozí, že byste si ulepili ruce, až ho budete jíst
Léto a melouny k sobě nesporně patří. Při jejich konzumaci se ale častokrát zašpiníte. Naučte se servírovat meloun tak, abyste tomu předešli.
Jaro vplulo do své teplejší poloviny a hodnoty na teploměrech začínají pomalu atakovat hranici 30 ˚C. S teplými dny začne růst i potřeba se něčím osvěžit a šťavnatý meloun je na to jako stvořený. Připravte se, že během měsíce a půl je budete potkávat v supermarketech, na trzích, u silnic a bude těžké jim odolat. Když se ale s chutí zakousnete do melounu, většinou jste ulepení i za ušima. Naučte se ho servírovat tak, aby jej zvládly jíst i děti, aniž by se ušpinily.
Jak správně nakrájet meloun
Na internetu se setkáte s mnoha manuály, jak správně naporcovat meloun. Pokud je výsledkem to, že jste se osvěžili a vaše košile zůstala čistá, tak je to asi správně. My vám jeden takový návod nabízíme. K porcování a následnému servírování budete potřebovat:
- Dlouhý ostrý nůž
- Prkno na krájení
- Velkou mísu na servírování
Meloun si položte na prkno a přeřízněte ho na polovinu. Položte ho řezovou stranou dolů, na vás by mělo koukat místo, kde byl stonek. Jakmile je meloun položený řezovou stranou dolů, pomalu ořežte slupku. Postupujte v pásech shora dolů, dokud vám nezůstane pouze červená dužina. Tu krájejte na hrubší plátky a držte je spolu, aby se nerozjely. Prkno otočte o 90˚ a opět krájejte na stejně hrubé plátky. Pořád je držte spolu, aby se jednotlivé části neoddělily.
Velké finále
Připravte si nádobu. Ideální by byla mísa polokulovitého tvaru, zhruba ve velikosti právě nakrájené půlky této chutné zeleniny. Položte ji na pokrájený meloun a pak překlopte prkno tak, aby vám hezky vklouzl do nádoby. V ní ho pak budete i jednoduše servírovat. Každý, komu nabídnete, si může vytáhnout hranolek, který padne tak akorát do pusy jako jednohubka, aniž by zbytečně zašpinil sebe nebo okolí.
Jak krájíte a servírujete meloun vy?