Čím nahradit máslo při pečení? „Skvěle ho zastoupí obyčejný banán či škrob,“ radí cukrářka
Když dojde při pečení máslo, nemusíte se hned hnát do obchodu pro nové. Je několik způsobů, jak tento tuk nahradit.
Pokud jste hospodyňka a ráda čas od času něco dobrého napečete, položte si ruku na srdce. Kolikrát se vám stalo, že jste něco kuchtila, a chyběla vám ingredience nebo dvě, které jste musela kompenzovat? Zřejmě už víte, jak nahradit prášek do pečiva, a sice tak, že postačí soda bikarbona. Co však třeba máslo? Ano, každé z vás se jako vhodná náhražka zřejmě vybaví margarín. Je to jedna z možností, ale máslo lze nahradit i jinými a zdravějšími alternativami. Stačí dodržet množství předepsané v receptu u ingrediencí níže.
Slunečnicový olej
Slunečnicový olej je jednou z levnějších a dostupnějších možností, jak lze máslo v kuchyni při pečení nahradit. Pokud zjistíte, že nemáte máslo, neváhejte a klidně jej vyměňte za tento olej v poměru 1:1. Věřte, že váš manžel a děti určitě nepoznají rozdíl.
Ovocné pyré
Jeden z méně tradičních způsobů, jak nahradit chybějící máslo (a který by vás možná vůbec nenapadl), je použití ovocného pyré. Ovoce jako banány nebo jablka, ale i taková tykev Hokkaido, mohou posloužit jako vhodné a zároveň zdravější náhražky másla.
- Jablečné pyré – Pro maminky, které někdy připravovaly přesnídávku pro své batole, to zřejmě není nic nového. Jablka umyjte, oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Ty pak vložte do hrnce s vodou a za stálého míchání povařte, dokud jablka nezměknou a část vody se nevypaří. Pak už jenom obsah hrnce rozmixujte nadrobno a máte hotovo.
- Banánové pyré – Připravíte jej tak, že oloupané banány nakrájíte na menší části a mixérem nebo vidličkou je pak rozdrtíte na úplně hladkou kaši.
- Dýňové pyré – Jeho příprava je podobná tomu jablečnému. Oloupanou dýni nakrájejte na menší kostičky, které pak vhoďte do hrnce s vroucí vodou. Vařte na mírném ohni a občas promíchejte. Když už bude dýně měkká, což se dá zkontrolovat tak, že vám do ní půjde lehce zabodnout vidlička nebo nožík, vložte ji do mixéru a rozemelte na kaši. Vzniklou kaší pak můžete nahradit máslo v sušenkách, chlebu nebo koláči.
Škrob
Máslo lze nahradit i použitím škrobu, který smícháte s vodou v poměru 1:2. Tuto směs pořádně promíchejte a povařte 5 minut za stálého míchání. Dostanete hladkou směs. Nechte ji vychladnout, a pak ji můžete s klidným svědomím přidat do těsta místo másla.
Jaké náhrady za ingredience v receptech na pečení jste dělali vy?