V zájmu vlastního bezpečí vložte do mrazáku minci. Jednoduchý fígl vás překvapí svojí rafinovaností

Banální trik s mincí vás může ušetřit nepříjemných zdravotních komplikací spojených s konzumací zkaženého jídla.

i Zdroj fotografie: abcMedia (vlastní tvorba)
                   

Když po návratu z delší cesty zjistíte, že digitální hodiny v domácnosti ukazují špatný čas, je to pravděpodobně kvůli tomu, že během vaší nepřítomnosti došlo k výpadku proudu. Pokud to bylo na kratší dobu, nic se neděje, hodiny nařídíte a je to. Ale co když nešel třeba několik dní? Pak by to mohlo vyústit i v nebezpečnou situaci.

Živná půda pro bakterie i salmonelu

Pokud elektrický proud nešel několik dní, s největší pravděpodobností to znamená, že se potraviny, které jste měli v mrazáku, zkazily. Po obnovení dodávky elektřiny potraviny opět zmrzly. V podstatě by si jen málokdo vůbec uvědomil, že s nimi nemusí být všechno v pořádku. Jenže to může být docela nebezpečná situace.

Zkažené potraviny jsou totiž živnou půdou pro bakterie, třeba salmonelu nebo E.coli, které dokáží pěkně potrápit lidský organismus. Pokud se tedy chystáte na delší cestu nebo na dovolenou, zkuste tento jednoduchý trik. K tomu, abyste po několikadenním návratu domů poznali, zda nevypadl proud, stačí běžné věci, které má každý v domácnosti.

Když je mince na dně, raději nic nejezte

Abyste se dozvěděli, zda mrazák nebyl mimo provoz a tím pádem se nezkazily potraviny, budete potřebovat pouze šálek, vodu a minci. Do šálku nalijete vodu a dáte ho do mrazáku. Když se skupenství vody změní a v šálku se vytvoří led, položte na něj minci. Pak hrnek vraťte do mrazáku. Než po návratu z dovolené začnete konzumovat jídlo z mrazáku, zkontrolujte, kde je mince.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Pokud je mince na povrchu ledu, znamená to, že nedošlo k výpadku proudu, nebo k němu došlo na kratší dobu. Led se nerozpustil a potraviny v mrazáku jsou v pořádku. Jestliže je mince na dně hrnku, elektřina nešla dlouho. Voda v hrnku se rozpustila a mince spadla na dno. V tomto případě se jídla z mrazáku raději zbavte.

Co říkáte na jednoduchý trik s mincí?

Zdroj: TheSpruce

Diskuze Vstoupit do diskuze
62 lidí právě čte
Zobrazit další články