Výsev zeleniny v únoru je správný krok pro velkou úrodu, apelují zahrádkáři. Teď je ideální čas začít

Mnoho zahrádkářů začíná vysévat některé druhy zeleniny již v lednu. Pokud jste nad tím dosud jen kroutili hlavou, poučte se a začněte také.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Sklizeň otužilé zeleniny a předpěstování sazeniček již v prvním měsíci nového roku zkušené zahrádkáře jistě nepřekvapuje. Ovšem pokud se zahradničením teprve začínáte, nebo s ním teprve plánujete začít, mohly by se vám tyto dvě skutečnosti jevit jako absurdní. To ale v žádném případě nejsou. Některé druhy zeleniny (a že jich není málo) totiž můžete začít vysévat již v únoru. Zjistěte, které to jsou, a jaké podmínky jim musíte pro jejich prosperující růst zajistit.

Na čerstvé zelenině si pochutnáte i v zimě

Milujete čerstvou a voňavou zeleninu, která je plná chuti? Pokud ano, je více než pravděpodobné, že máte vlastní zahrádku, na které si ji pěstujete. Co ale možná nevíte, je fakt, že zeleninu nemusíte sklízet jen v hlavní sezóně. Některé druhy, které se dají označit za „otužilé“, budete moci s trochou péče pěstovat i přes zimu. Za příklad může sloužit v létě vysetý pór, růžičková kapusta či čím dál oblíbenější kadeřávek. Otužilá zelenina obecně nepotřebuje žádnou zvláštní péči.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Některé druhy zeleniny můžete začít vysévat již v lednu a únoru

Stačí jen kontrolovat, zdali má dostatek vláhy a chránit ji před holomrazy. Pokud tyto dvě podmínky splníte, budete si na ní pochutnávat i uprostřed zimy. Skvělým způsobem ochrany před mrazem je například netkaná textilie přehozená přes nadzemní části rostlin a sláma či listí, které nahrnete k jejich stonkům a kořenům. V zimě můžete sklízet i výhonky naklíčené rokety, vojtěšky či hořčice – jednoduše je vysejete na misku s vlhkou vatou a za pár dní máte k dispozici klíčky plné vitamínů.

Druhy, které je možné vysít již v lednu a únoru

Začátek hlavní sezóny ovoce a zeleniny je zatím v nedohlednu. Ovšem to vám nebrání, abyste nezačali s výsevem některých dalších druhů zeleniny. Nejvhodnější jsou ty druhy, které se později pěstují v pařeništi nebo ve skleníku – kvůli tomu mohou být vzrostlé dříve než ty odrůdy, které se běžně sází do venkovních, nekrytých záhonů. Již na začátku ledna proto můžete začít předpěstovávat lilek, salát, papriky, rajčata či mochyni peruánskou. Ve druhé polovině ledna poté vysázejte květák, brokolici, celer či rané kedlubny.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Jedním z několika druhů rostlin, které můžete začít vysévat v lednu, je lilek

Skvělou volbou jsou i ředkvičky či karotky, které navíc nemusíte předpěstovávat doma, ale můžete je rovnou vysadit do skleníku či pařeniště. Samotná rychlost klíčení a růstu závisí na intenzitě osvětlení (většinou umělého) a teplotě. Pro papriky (včetně chilli papriček), mochyně a lilky je vhodná teplota klíčení v rozmezí od 22 do 25 °C. Rajčata snesou i trochu nižší teploty, a sice okolo 21 °C. Všechny druhy je poté vhodné vysévat do truhlíku či misek a investovat do kvalitního substrátu.

Jaké druhy zeleniny na své zahrádce či balkonu pěstujete?

Zdroj: GardenersWorld

Diskuze Vstoupit do diskuze
61 lidí právě čte
Zobrazit další články