Jak správně sušit jablka, aby nezhnědla? Nemusíte mít sušičku, postačí vám provázek, či špejle

Pokud máte na zahradě jabloně a máte za sebou bohatou sklizeň, jablka je možné využít také jinak, než do štrůdlů neb v podobě kompotů. Vyzkoušejte se usušit.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Jabloně rostou na mnoha českých zahradách a říká se, že kdo jí jedno jablko denně, nemusí chodit k lékaři. V době sklizně se to v domácnostech hemží štrůdly, koláči a moštem, a to ne jen pro zdravotní účinky jablek, ale také hlavně pro sladkou a šťavnatou chuť. Jak si ale svou úrodu zachovat ve špajzu co nejdéle tak, abyste si jablíčka mohli vychutnat třeba i v zimě?

Sušení jako způsob uchování jablek

Většina jablek ve sklepě nebo jiném chladném místě vydrží nanejvýše několik měsíců. Pokud jste si jablka i zavařili a nevíte co se zbytkem, můžete vyzkoušet sušení. Existuje více způsobů jak jablka efektivně vysušit tak, aby vám vaše přírodní nadílka vydržela co nejdéle. Sušená jablka můžete využít například do ovesných kaší, buchet nebo jen jako sladkou zdravou svačinku v podobě křížal.

iZdroj fotografie: Pexels

Jeden kousek sušeného ovoce obsahuje přibližně stejné množství živin jako ovoce čerstvé a navíc obsahuje na váhu až 3,5krát více vlákniny, vitamínů a minerálů než čerstvé ovoce. Jedna porce tedy může poskytnout velké procento denního doporučeného příjmu mnoha vitamínů vlákniny a minerálů. Sušené ovoce je také skvělým zdrojem antioxidantů, které mají příznivé účinky na průtok krve, trávení a snižují rizika mnoha onemocnění.

Jak vybrat jablka vhodná k sušení?

Při výběru jablek myslete vždy na to, že sušením se zvýrazní původní chuť ovoce. Pokud jsou tedy čerstvá jablka kyselá, v sušené formě budou ještě kyselejší. Stejně je tomu v případě, že jsou jablíčka sladká, protože v sušené formě budou zase sladší. Sušit můžete jak jablka hned po sklizni, tak třeba i ty, které vám už delší dobu od sklizně vězí ve sklepě, případně už strávily nějakou dobu v regálech v obchodě.

iZdroj fotografie: Pexels

Pokud chcete jablka vysušit, abyste je pak mohli použít třeba jako chutnou svačinku, je dobré volit kyselejší jablka, která drží svůj tvar i po vysušení. Sladká jablka jsou naopak ve většině případu šťavnatá a svou chuť i šťavnatost si udrží i po vysušení. Jsou proto vhodná právě třeba k doslazení ovesných kaší, jogurtů nebo jiných zdravých svačin. Nebojte se ale experimentovat, protože jedině tak přijdete na to, co chutná zrovna vám.

Loupat či neloupat, toť otázka

Jablka lze sušit se slupkou, ale i bez. Promyslete si nejdříve, jak sušená jablka chcete využít. Dehydrovaná jablka ke svačině můžete sušit i se slupkou pro extra barvu, vlákninu a texturu. Pokud budete chtít jablka po vysušení znova rehydratovat například na výrobu jablečného pyré nebo pro přípravu štrůdlu, je lepší jablka před sušením oloupat. Loupat můžete buď ručně, nebo s pomocí s pomocí speciálního loupače, který jablka zbaví kromě slupky také například jadřince.

iZdroj fotografie: Pexels

Jakmile se po oloupání dužina jablka setká se vzduchem, začne oxidovat a hnědnout. Nakrájené jablko časem ztmavne a začne měknout, což je přirozená reakce ovoce na kyslík. Ponořením plátků jablek do kapaliny se zpomalí proces hnědnutí a také působí jako antimikrobiální činidlo proti bakteriím E. coli. K tomu můžete využít například 2 hrnky vody s 1/2 lžíčky kyseliny citrónové. Jablka v roztoku máčejte po dobu 10 minut, a pak důkladně osušte na čisté utěrce.

Přírodní sušení na provázcích nebo tyčkách

K sušení jablek nepotřebujete žádné luxusní vybavení. Místo toho můžete zavěsit plátky jablek na provázky či tyčky poblíž topení a nechat přirozeně uschnout. Chcete-li jablka usušit na vzduchu, navlékněte připravené plátky jablek na provázky či špejle a ponechte mezi jednotlivými plátky prostor tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Zavěste vodorovně poblíž krbových kamen nebo radiátoru. V závislosti na prostředí může sušení jablek trvat několik dní.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Mari Kjennbakken (@skjaerra)

Sušení jablek v troubě

Dalším a velmi jednoduchým způsobem sušení jablek je právě použití trouby. Troubu předehřejte na nejnižší stupeň a jablka nakrájejte na tenké plátky. Z trouby vyndejte mřížku na pečení a jablka na ni naskládejte. Díky tomu bude okolo plátků jablek cirkulovat vzduch a vlhkost se tak bude lépe odpařovat. Dvířka od trouby také nechejte pootevřené, ať se vlhkost může odpařovat z trouby ven. Jablka se budou v troubě sušit v závislosti na tloušťce a velikosti plátků mezi 2-3 hodinami.

iZdroj fotografie: Pexels

Sušičky potravin

Pokud se vám nechce sušením trávit moc času, můžete zvolit nejmodernější a také nejpohodlnější způsob. Sušička potravin je skvělým nástrojem pro uchování úrody. Suší potraviny prouděním teplého vzduchu přes sušící tácy. Sušička potravin je ideální například pro sušení ovoce nebo hub. Sušička je cenově poměrně dostupná a nezabere tolik místa.
Je tedy vhodná například pokud máte děti nebo domácí mazlíčky, kteří by vám jablka při sušení mohli rozsypat.

Pokud si chcete otestovat, zda už máte jablka vysušená, plátek jablka nechejte vychladnout a zkuste ho přeložit napůl. Pokud se po přeložení přilepí, je v něm ještě dostatek vlhkosti a v sušení byste ještě měli pokračovat. Pokud se nepřilepí, můžete vysušené plátky ovoce připravit na skladování. Ovoce pak můžete skladovat například v zavařovacích sklenicích, nebo třeba ve lněném sáčku. Budete tak mít zdravou svačinku vždy připravenou k použití.

Už jste někdy zkoušeli jablka sušit? Jaký je váš oblíbený způsob uchování ovoce po sklizni?

Zdroj: GoodLife

Diskuze Vstoupit do diskuze
123 lidí právě čte
Zobrazit další články