Jak krájet vařená vejce, aniž by se rozpadl žloutek: Je potřeba co nejvíc zchladit nůž
Pokud jste je někdy zkoušeli krájet, víte, že se žloutek často rozpadá a bílek je potrhaný. Naštěstí existuje jednoduchý trik, díky kterému budou vaše vajíčka vždy perfektně nakrájená.

Obsah článku
Správné vaření je polovina úspěchu – to si pro začátek zapamatujte. Aby se vejce snadno loupala a žloutek byl jemný, měli byste dodržovat několik pravidel. Mezi ta nejzákladnější patří vkládání vajec do studené vody a snížení varu hned poté, co voda začne vřít.
Ledová voda jako první krok
Ihned po uvaření přendejte vejce do ledové vody – usnadníte si tak jejich loupání a zároveň zastavíte proces vaření. A pokud se vám vejce i tak stále špatně loupou, zkuste do vody při příštím vaření přidat lžičku jedlé sody nebo trochu octa.

Trik se studeným nožem
Dejme tomu, že máte vejce oloupaná. Jak je ale správně nakrájet? Stačí, když si celý postup rozdělíte do tří jednoduchých bodů, jak radí web ShefPovar:
- Vezměte si ostrý nůž s tenkou čepelí.
- Připravte si misku s ledovou vodou – přidejte do ní pokud možno i několik kostek ledu.
- Před každým řezem ponořte nůž do této vody na několik sekund a teprve poté udělejte řez. A máte hotovo!
Proč to funguje?
Studený nůž se totiž podle vysvětlení magazínu Telegraf jednoduše nelepí na žloutek a umožní vám provést dokonale hladké řezy. Teplá čepel naopak může žloutek mírně rozpustit a způsobit jeho rozpadnutí. A to se bohužel stává i při běžné pokojové teplotě.
Pokud navíc nůž lehce potřete olivovým olejem, bude krájení ještě snadnější a přesnější. „Krájejte jedním plynulým pohybem – bez nadměrného tlaku. A nakrájená vejce, pokud je nevyužijete hned, skladujte v lednici v uzavřené nádobě, aby zůstala čerstvá,“ radí kuchařka Jitka K. z Plzně.
Trik s nožem pomůže i na cibuli
Ale nejen krájením vajec je člověk živ – dost často je třeba nakrájet i cibuli. A pokud při tom bojujete se štípáním očí stejně jako my v redakci, pak si vezměte k ruce buď výše zmíněný olivový olej, nebo citron. Lehké potření čepele po nakrájení první poloviny cibule vás slzení zbaví – a na její chuti to nijak poznat nebude.
Tyhle potraviny se v Lidlu prodávají po tunách. Jsou extrémně oblíbené, lidé po nich doslova prahnou
udalosti247.cz
Právě teď
udalosti247.cz
Právě teď
udalosti247.cz
27 m
udalosti247.cz
48 m