Námraza v mrazáku jak vrstva ledu na Aljašce? 7 osvědčených rad, jak jí předejít jednou provždy. Vyzkoušeno i pro lednice

Otevřete mrazák a překvapeně zjistíte, že je většina potravin pod vrstvou ledu. Zabránit námraze lze několika jednoduchými postupy.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Pokud vytáhnete z mrazáku potraviny s vrstvou sněhu, signalizuje to problém s vaším spotřebičem. Zřejmě jste opomněli některé ze zásad správného skladování potravin v mrazáku a nyní se vám odvděčil nechtěnou vrstvou sněhu a ledu. Existuje ale několik jednoduchých rad, jak tomuto stavu předcházet a neméně důležité je i pravidelné celkové odmrazení mrazáku nejlépe dvakrát ročně. Máte totiž možnost celkově spotřebič vyčistit, zbavit drobků a uvést do perfektního stavu.

Udržte dveře zavřené

Pokaždé, když otevřete dvířka mrazáku, umožňujete únik studeného vzduchu a vytváření vlhkosti. Ta se může měnit postupně na námrazu. Když stoupne teplota uvnitř mrazáku, musí spotřebič vynaložit mnohem více energie, aby udržel potraviny zmrazené. Pokud je to možné, zbytečně dvířka mrazáku neotvírejte nebo se snažte vždy vytáhnout vše najednou.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Uspořádání potravin

Pokud budete mít potraviny v mrazáku příkladně uspořádané, bude pro vás mnohem snazší a podstatně rychlejší najít to, co v daném okamžiku právě potřebujete. Efektivně to sníží pravděpodobnost, že budete muset mít dvířka otevřené déle, než je opravdu nutné a výrazně tak snížíte spotřebovanou energii.

Zásobujte správně

Uložení a zásobení mrazáku má své zásady a spotřebič je tomu přizpůsoben. V případě, že ponecháte svůj mrazák prázdný nebo naopak máte přeplněný k prasknutí, je větší pravděpodobnost, že svou funkci nebude provádět správně a následkem toho se bude vytvářet větší nános námrazy.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Vyhněte se skladování horkých potravin

Dbejte na to, abyste za každých okolností vložili do mrazáku potraviny studené nebo alespoň vlažné. Skladováním teplých a horkých potravin můžete zapříčinit vytvoření vlhkosti, která je poté příčinou vzniku námrazy. Předem tedy potraviny vždy zchlaďte například uložením na určitou dobu v lednici.

Osušte potraviny

Delší doba, než převezete zakoupené zmrazené potraviny domů, může zapříčinit lehké odmrazení a následnou vlhkost. Je nutné tyto potraviny otřít dříve, než je vložíte do mrazáku, abyste zamezili dalšímu tvoření vlhkosti uvnitř vašeho spotřebiče. Zamezíte tak, aby se na potravinách tvořil led a nános sněhu z námrazy.

i

Správné skladovací nádoby

Jedním z nejjednodušších rad, jak se vyhnout nánosu sněhu na vašich potravinách, je použití vhodných skladovacích nádob. Ty minimalizují přístup k vzduchu. Pokud používáte plastové nádoby, dbejte na to, aby byly vhodně přizpůsobeny obsahu jídla a nenechávejte zbytečně velký prostor prázdný. Plastové a skladovací sáčky by měly být silnější, vyrobené k účelu zamrazení.

Udržujte ideální teplotu

Jedním z nejdůležitějších předpokladů pro správné fungování mrazáku je vhodná venkovní i vnitřní teplota. Spotřebič by měl mít kolem sebe dostatek prostoru, ideálně 30 centimetrů z každé strany.  Neměl by být vystaven přílišným teplotním výkyvům. Většina mrazáků je přizpůsobena na místnosti, kde je nejlépe 16 až 32 stupňů.

Zdroj: AmericanHomeShield

Diskuze Vstoupit do diskuze
150 lidí právě čte
Autor článku

Monika Hynčicová

Zobrazit další články