Máte rádi vepřový řízek? Máme pro vás špatnou zprávu, má totiž novou cenovku: 750 Kč

Nárůst cen potravin nepolevuje ani v roce 2024. Milovníci vepřových řízků si budou muset za tuto pochoutku připlatit. Zdražení přitom není vůbec malé.

i Zdroj fotografie: Rkolarsky/ Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0
                   

Kromě samotného růstu cen potravin a nápojů si sami provozovatelé stravovacích zařízení určují, kolik budou stát jednotlivé položky v jejich jídelním lístku. V některých podnicích si podle informací na webu Deník strávníci za vepřové maso výrazně připlatí. Někde totiž jejich cena poskočila až nad 150 Kč. Doufejme, že tento vzestupný trend nadále nebude pokračovat a že se snad brzy dočkáme zlevňování.

Jak se projevuje rostoucí inflace

Zvýšení ceny postihlo v posledních letech téměř všechny komodity z různých oblastí. Kromě energií a služeb je rozdíl patrný především na vyšší ceně potravin. Tato změna se musela nutně promítnout také v gastronomii. Přesto existují triky, jak při nákupu zboží i přes zdražení ušetřit. O jednoduchých krocích, které se vyplatí dodržovat, jsme psali více už v dřívějším příspěvku na adbz.

Na levný řízek nenatrefíte

Mezi jeden z nejtradičnějších a nejoblíbenějších pokrmů patří obalovaný smažený řízek s libovolnou přílohou. Kromě chuti byl lákavý především pro svou nízkou cenu, což už, zdá se, nebude takovým lákadlem. Na enormní cenu za tento pokrm však podle webu PrahaIn narazíte v restauraci ve Finských Helsinkách, kde vám za něj naúčtují neuvěřitelných 750 Kč.

smažený řízek iZdroj fotografie: Pixabay
Cena za vepřový řízek je opět vyšší. Nejvíc si však za tuto pochoutku připlatíte ve Finsku.

Připravte se na další zdražení

Jelikož se od roku 2024 mění výše DPH nápojů nabízených v gastronomických zařízeních, nezbývá než se smířit s dalším zdražováním. Výjimkou, jíž se změna DPH nedotkne, je obyčejná kohoutková voda, která však nesmí být ničím dochucená. Pro stále více lidí tak bude návštěva restaurace a kaváren spíše výjimečnou událostí než pravidelným způsobem stravování, jímž by si chtěli zpříjemnit každý všední den.

Vynikající řízek si připravíte i doma

Pokud se nehodláte vepřových řízků dlouhodobě vzdát, ale rádi byste ušetřili, není nic jednoduššího než si je připravit doma. Stačí dodržovat pravidla z dřívějšího příspěvku na adbz a zaručené si pochutnají i ty nejmlsnější jazýčky. Tajemnou zázračnou přísadou je jedlá soda, jak potvrzuje i naše čtenářka Andrea S. z Písku: „Díky jedlé sodě se řízky rozpadají na jazyku a chutnají jako od profesionálů.“

Jak vnímáte zdražování cen potravin a nápojů v gastronomii vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
80 lidí právě čte
Zobrazit další články