Skořápky rozhodně do koše nepatří. Naopak vám mohou být na zahradě skvělými pomocníky po celou sezonu. Rostliny vám za ně zaručeně poděkují.
I když v zimě není zahradničení tak intenzivní jako v jinou roční dobu, na své rostliny byste ani v toto období neměli zapomínat. Pokud máte založený kompost, pak nepolevujte v kompostování. Vaječné skořápky a kávovou sedlinu zase můžete shromažďovat, dokud nenastane čas k jejich použití. Kromě toho lze vaječné skořápky podle webu ČeskéStavby přidat také do květináčů pokojových rostlin.
K čemu lze využít skořápky
Tyto organické zbytky jsou pro mnoho zahradníků naprosto nepostradatelnými pomocníky. Svou strukturou a svým složením totiž prospívají rostlinám, a tak mohou sloužit jako vynikající přírodní hnojivo ke zúrodnění oslabené půdy. Zároveň odpuzují některé škůdce. Šneci a slimáci se přes namletou vrstvu skořápek nedostanou. Jak skořápky na zahradě využít si můžete přečíst v dřívějším příspěvku na adbz.
Skořápky se hodí i v domácnosti
Vaječné skořápky lze využít i mimo zahradu. Jen málokdo ví o jejich bělicích účincích. Nemusíte tak nutně spoléhat na speciální bělidla plné chemikálií, aby vaše bílé prádlo bylo opět zářivě čisté. Stačí pár skořápek vhodit do pračky a spustit prací program, jak jsme doporučovali už dříve na adbz. Účinky této metody potvrzuje i naše čtenářka Jarmila P. z Třince: „Stačí do plátěného pytlíku rozdrtit skořápky ze 2–3 vajíček a vložit do pračky.“
Jak připravit skořápky na sezonu
Než je uložíte k dlouhodobějšímu skladování, vyplatí se nechat skořápky napřed vysušit. Za tímto účelem je můžete rozložit na pečicí papír na radiátor nebo na plech a vložit do trouby rozehřáté na 200 °C. Stačí je nechat péct pouhých 10 minut, čímž je dezinfikujete, a navíc zkřehnou. Následně pro vás bude mnohem snazší vyrobit z nich jemný prášek.
Vzniklou směs pak lze použít ke hnojení venkovních i pokojových rostlin nebo při výsadbě rajčat, jak doporučuje i internetový portál ZahrádkářůvRok. Do každé jamky stačí nasypat trochu připraveného prášku a sazenice vám mnohem lépe zakoření. Tento trik praktikoval i můj dědeček a vždy se těšil obrovské a šťavnaté úrodě.