Je světlý med lepší než tmavý? V mnoha ohledech ano, Češi ale přesto dávají přednost tomu průzračnému
Mnoho lidí stále uvažuje nad tím, zda je lepší kupovat si tmavý, nebo světlý med. Jeden z nich je pro lidské zdraví skutečně mnohem výživnější.
Med je jednou z nejoblíbenějších potravin nejen v Česku, ale takřka po celém světě. Někdo si ho maže na chleba, jiní ho přidávají do horkých nápojů nebo dezertů. V každém případě jsou s ním dle webu Healthline spojeny zajímavé zdravotní benefity, jako je například detoxikace organismu a podpora krevního oběhu. Je ale lepší ten tmavší, nebo naopak světlejší?
Tmavý versus světlý med
Odpověď je jednoznačná a lepší je světlý med. Ve skutečnosti čím světlejší tato potravina je, tím vyšší je její tržní cena a obsah účinných látek. Jedná se totiž o med květový, který vytváří včely z nektaru květin. Díky tomu je ve výsledku plný zdraví prospěšných enzymů, vitamínů a dalších látek, které prospívají lidskému zdraví. Navíc skvěle chutná.
Naproti tomu tmavší med, přezdívaný také jako medovicový, vytváří včely z medovice. Jedná se o tmavou sladkou šťávu z výměšků mšic, kterou tento hmyz získává ze stromů, listí nebo jehličí. Tu včely samotné bohužel zpracovat nedokáží, a tak čekají, až to mšice udělají za ně, a poté se vrhají na jejich výměšky, které jsou pro ně již přijatelné.
V obou případech se jedná o zdravou potravinu
Jelikož je trávení mšic nedokonalé, jejich výměšky obsahují ještě hodně sladké energie, kterou již včely zpracovat dokáží. Ve výsledku z ní tedy začnou tvořit med, typicky tmavší barvy. Jak nicméně uvádí server iDnes, tento druh oproti medu květovému neobsahuje tolik zdravých látek. Zato je však voňavější a obvykle krystalizuje pomaleji.
Celkově vzato lze ale říci, že jakýkoli druh medu je pro lidské zdraví podstatně lepší než běžný cukr a jiná sladila. Pokud ho navíc zařadíte do svého pravidelného jídelníčku, můžete se těšit na řadu zajímavých benefitů, jako je například lepší trávení, podpora krevního oběhu a snížení rizika srdečních onemocnění. Ty nejkvalitnější kusy najdete vždy přímo u včelařů.