Šuplík pod troubou nemá sloužit jen jako odkladiště starých pekáčů a plechů. Zamýšleným účelem je udržení teploty jídla

Možná dáváte uvařené jídlo do peřin, abyste ho před servírováním uchovali teplé. V troubě by se totiž mohlo vysušit a ohřívat ho nechcete. V tom případě oceníte tuto vychytávku.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Výrobci kuchyňských spotřebičů navrhují své zboží tak, aby co nejvíce splňovalo požadavky, které na ně zákazníci kladou. Aby bylo praktické, mělo vysoký výkon, malou spotřebu a zajímavý design. Spousta i těch nejběžnějších a nejrozšířenějších spotřebičů ale disponuje funkcemi, o jejichž existenci nemá většina lidí ani ponětí, případně je používá nesprávně. Například šuplík, který můžete najít pod troubou.

Pravděpodobně tam skladujete pekáče

Většina hospodyněk v zásuvce pod troubou nejspíš skladuje plechy, pekáče nebo formy. K tomu by ho ale využívat neměly. Účel šuplíku je totiž úplně jiný, tedy pokud ho vůbec vaše trouba má. V moderních kuchyních bývá vše už mnohem sofistikovanější. Většinou mají zvlášť v kuchyňské lince zapuštěnou varnou desku a zvlášť troubu, většinou bez šuplíku. U řady typů zejména volně stojících sporáků ho najdete.

Pokud si nejste jistí, podívejte se do manuálu ke spotřebiči, kde o zásuvce bývá zmínka. Jejím hlavním účelem je udržovat uvařené jídlo v ideální teplotě pro servírování. Jde o praktickou věc, díky které nemusíte pokrm pokaždé ohřívat, když se někdo z rodiny opozdí k večeři. Zní to celkem zajímavě, když si představíte, že tam vlastně máte jen odkladiště nejrůznějších pekáčů, alobalu a pečicího papíru.

Ohřívací zásuvku můžete koupit

Použití šuplíku je triviální. Jakmile pokrm upečete v troubě, ale ještě ho nechcete servírovat, přemístíte ho do této speciální zásuvky. Trouba i po vypnutí vydává teplo a pokrm v šuplíku se udržuje při vyšší teplotě. Můžete si tuto vychytávku ověřit. Stačí, když uděláte jednoduchou věc. Jakmile něco v troubě dopečete, otevřete zásuvku a sáhněte si na uskladněné pekáče. Sami se přesvědčíte, jak dlouho po vypnutí trouby zůstanou teplé.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Ohřívací zásuvka má ale širší využití. Můžete do ní uložit čerstvě uvařené jídlo, ale také si v ní předehřát talíře, abyste oběd neservírovali na studeném nádobí. Pokud šuplík vaše trouba nemá, nezoufejte. Donedávna byly speciální ohřívací zásuvky k vidění jen v profesionálních restauračních kuchyních, ale už se začaly objevovat i v těch domácích. Nahřejí talíř a udrží jídlo teplé podobně jako šikovný šuplík trouby.

Jak využíváte ohřívací šuplík trouby?

Zdroj: EatingWell
Diskuze Vstoupit do diskuze
144 lidí právě čte
Zobrazit další články