Pekařský způsob skladování pečiva doma, aby zůstalo měkké a vláčné po dlouhou dobu - adbz.cz
adbz.cz » Hobby » Pekařský způsob skladování pečiva doma, aby zůstalo měkké a vláčné po dlouhou dobu

Pekařský způsob skladování pečiva doma, aby zůstalo měkké a vláčné po dlouhou dobu

Pokud jste si přinesli z obchodu pečivo, sušenky a různé sladké koláče v množství, které nemůžete ten den sníst, můžete jej uložit na později tak, aby bylo stále čerstvé.

depositphotos 12727595 s 2019
Zdroj fotografie: Depositphotos

Chcete-li, aby bylo i za několik dní stále dobré, je potřeba jej správně skladovat. Co je a není vhodné se dozvíte níže. Inspirovali jsme se u odbornice Marthy Stewartové. Ve chvíli, kdy jste doma déle, než je obvyklé, očekáváte velkou návštěvu nebo jen potřebujete zahnat spoustu volného času se nabízí pečení. A to všeho možného. Sladké a slané pečivo vždy přijde vhod. Jenže je taky třeba je dobře skladovat. Jedině tak zůstanete chutné i několik dní. 

Každý druh skladujte zvlášť 

Někdo nedá dopustit na suché uložení, jiný vše zamrazuje. Jak je to správně? Přečtěte si naše rady, jak to dělají profesionálové jako je Martha Stewartová. A to už je velká odbornice. Jejími zkušenostmi se tedy klidně inspirujte. 

bread 1761197 1280
Zdroj fotografie: Pixabay.com
Chleba

Linka a pult může pomůže se sladkým pečivem

Mnoho potravin lze ponechat při pokojové teplotě. Dobře to funguje u různých sušenek, vdolků a jiného sladkého pečiva, chleba a housek. Pokud chcete sušenky udržet vláčné, vložte je do vzduchotěsné nádoby. Tam vydrží i 5 dnů. S chlebem a ostatním pečivem zacházejte jinak. Ty umístěte do chlebníku. Můžete jej obalit utěrkou. Dobře funguje i uzavření do nádoby s kouskem ukrojeného pečiva. Pomůže udržet optimální vlhkost. 

Koláče, plněné sušenky a vše s náplní umístěte na podnos s krytem nebo do plastové nádoby. Jelikož mají náplň, snězte je do 3 dnů, později už by mohly nebezpečné. Začnou se množit mikroorganismy a začne proces kažení. Pokud to tedy nezvládnete, přesuňte je raději do mrazáku. 

baking 1417494 1280
Zdroj fotografie: Pixabay.com
Sladké pečivo

Lednice není pro uchování pečiva vhodná

Lednice funguje na principu lehkého ochlazení potravin a tím pádem oddálení a zpomalení růstu bakterií. Proto se tam umísťují mléčné výrobky, uzeniny maso, vejce a hotová vařená jídla. Jde o krátkodobé uchování, s pečivem si však lednice nerozumí. Studený vzduch napomáhá rychlejšímu tvrdnutí a vysychání. Pečivo tedy patří na pult anebo rovnou do mrazáku. V lednici však najde pudink nebo tvarohový koláč. 

Mraznička pomůže uchovat pečivo čerstvé

Tím, že produkt ihned zamrazí, uchová jeho čerstvost. Klidně tak mrazte většinu pečiva. Nemusíte se bát ani koláčů, sušenek a vdolků. Ty je lepší mrazit po menším množství, abyste dokázali vytáhnout ideální počet ke svačině. Dobré je si nachystat i jednotlivé porce těsta na sušenky a ty dát v sáčcích do mrazáku. Až budete mít příště chuť, postačí vytáhnout a upéct.