Selský způsob zmrazení česneku. Vydrží nejméně tři měsíce a zachová si veškeré vitamíny
Pokud máte větší zásobu česneku, poradíme vám, jak ho dobře uschovat a využívat třeba po celý rok. K tomu je ale zapotřebí dodržet několik pravidel, která vám pomohou česnek uskladnit tak, aby neuhnil ani nevyklíčil.
Obsah
Možná se vám podařila větší úroda česneku a teď přemýšlíte, co s ním, aby vydržel co nejdéle a nevyklíčil. Tím totiž ztrácí své nutriční hodnoty, stroužky začínají vysychat, a uvnitř česnek zezelená. Není pak už tak voňavý ani chutný, jako když je čerstvý. Pokud si tedy chcete česnek uschovat na horší časy, poradíme vám, jak ho správně zmrazit, aby si uchoval maximum svých vlastností.
Česnek je před zpracováním potřeba důkladně očistit
Nejdříve musíte stroužky česneku oddělit a poté si vezměte silikonový čistič, který vám pomůže při loupání. Vložte do něj jeden stroužek, otáčejte jím na stole a tlačte do něj dlaní. Pokud na stroužcích uvidíte nedostatky, odstraňte je nožem. Pak česnek protáhněte buď mlýnkem na maso, nebo ho vytlačte přes lisovač na česnek.
Pokud mají stroužky uvnitř zárodky, je potřeba je rozkrojit na polovinu a všechny odstranit. Následně česnekovou směs dejte do plastových sáčků – každý naplňte alespoň třemi polévkovými lžícemi. Směs rozložte v rovnoměrné vrstvě, která bude silná asi 3 mm, musíte dosáhnout tvaru obdélníku.
Pomocí pravítka hmotu rozdělte na kostky, které mohou být jakkoliv velké. Takto ohraničené kousky směsi vložte společně s něčím, co sáček zatíží, do mrazáku; tvar kostek by přitom měl zůstat zachován.
Stačí vyndat několik kostek a přidat do jídla
Takto zamražený česnek můžete použít po celý rok, stačí jen uříznout tolik kostek směsi, kolik budete potřebovat. Česnek je nejlepší zmrazit v době, kdy ještě neklíčí. Pokud byste to nestihli, budete mít spoustu práce s odstraňováním kazů a vad, které by do mrazáku s česnekem přijít neměly.
Nezapomeňte, že mražený česnek není dobré skladovat například s ovocem a zeleninou, protože by mohly načichnout. Obzvlášť u mraženého ovoce byste z toho nejspíš radost neměli. Raději dejte česnek k masu, na které ho pak použijete. Skladování v mrazáku by nemělo přesáhnout 6 měsíců, vhodnější jsou však 3 měsíce. Abyste věděli, jak je starý, napište si na balíčky datum „výroby“.