Připálená trouba může být pěkný oříšek. Stačí ocet a soda, aby čišela novotou bez rozebírání a drhnutí

Ať už máte horkovzdušnou, plynovou nebo elektrickou troubu, všechny mají jedno společné. Každá z nich se zanáší nečistotami, které může být těžké odstranit.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Pravděpodobně jste zvyklí v kuchyni drhnout většinu spotřebičů vodou, saponátem a rýžákem, drátěnkou nebo houbičkou. Na všechno však obyčejné čisticí prostředky nestačí a je potřeba sáhnout po něčem účinnějším. Namísto drahých přípravků zkuste jednoduchý a levný postup, který zaručeně funguje a odstraní většinu nečistot.

Čisticí prostředek z jedlé sody

Na jeden z univerzálních přípravků na odstraňování nečistot vám stačí jen 2 přísady, jimiž je jedlá soda bikarbonu a kohoutková voda, radí experta na čištění Merry Maids. Tato kombinace by měla skvěle uvolnit připečené a jinak silně přichycené nečistoty, které pak můžete jednoduše setřít. Soda totiž napomáhá rozpouštět zašlou špínu, ta se pak odstraní společně se vzniklou pěnou.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Všechny účinné látky obsahuje právě soda bikarbona, tu ale nemůžete na povrch trouby nasypat samotnou. V takové formě by neměla žádný efekt, proto ji smíchejte s trochou vody tak, aby spolu vytvořily jakousi vlhkou pastu. Výslednou hmotu naneste na znečištěná místa a nechte působit po dobu přibližně 20 minut, během níž se špína rozpustí a půjde ji setřít spolu s pěnou.

Když nezabere, přidejte ocet

Tato metoda by měla zaručeně fungovat i na zažranou špínu, ovšem ta je někdy připálená a přichycená opravdu silně. Můžete se pokusit před aplikací výše zmíněné metody polít nečistoty horkou vodou nebo ji použít na čisticí směs místo vody vlažné. Stále však musíte mít na paměti, že by výsledná hmota neměla být tekutá, ale spíše pastovitá.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Stejně dobře bude tato metoda fungovat i na jiné silně znečištěné povrchy.

V těch nejhorších případech by vám mohl pomoct ocet, který rozpouští jak vodní kámen, tak i zaschlé nečistoty. Postup je opět stejný jako v předchozím případě, kdy necháte tuto směs působit přibližně 20 minut. Během této doby mastnota, špína a připáleniny povolí a půjdou snadno setřít spolu s pěnou, již vytvoří na povrchu trouby.

Zdroj: Cooking Light

Diskuze Vstoupit do diskuze
108 lidí právě čte
Zobrazit další články