Padlí se dá zbavit pomocí jedlé sody. V kombinaci s mýdlem či olejem tvoří účinnou zbraň
Plísňové choroby ohrožují plodiny na zahradě každoročně. Preventivní postřiky však mohou vzniku a rozvoji plísní zabránit. Dokonce si s ní poradí i v domácnosti běžná surovina.
Padlí je obávanou chorobou rostlin, stejně jako plíseň bramborová. Tyto plísně se mohou rychle šířit i na okolní rostliny, a pokud nezasáhnete, mohou je zcela zlikvidovat a připravit vás o úrodu. Před plísní nejsou v bezpečí ani okrasné rostliny, jako růže nebo jiné keře. Nepodceňujte tuto hrozbu a pravidelně rostliny chraňte postřikem proti plísni.
Nejlepší je vzniku plísní předcházet
Prevence je vždy lepší než boj se samotnou plísní. Pokud se plíseň již značně rozšíří, pak se většinou musíte obrátit na chemické přípravky, které ještě mohou řádění plísně zvrátit. Je to však vždy volba, zda chcete, aby s láskou pěstovaná zelenina nakonec obsahovala plno chemikálií. Proto je vždy lepší provádět prevenci, a to obzvlášť panují-li pro vznik plísní vhodné klimatické podmínky.
S prevencí vzniku plísní vám může pomoci řada surovin, které běžně používáte v domácnosti. Například jedlá soda má díky své zásadité povaze vynikající protiplísňové vlastnosti. Díky změně pH se totiž na listech rostlin plíseň jen těžko uchytává. To platí pro padlí i plíseň bramborovou. Jedlá soda přitom nepředstavuje ohrožení pro vás ani pro životní prostředí, na rozdíl od agresivních protiplísňových přípravků.
Jak vyrobit sprej z jedlé sody
V litru vody rozpusťte 1 lžíci jedlé sody a přidejte k ní pár kapek tekutého mýdla nebo lžíci stolního oleje. Mýdlo nebo olej pomáhají postřiku, aby se déle udržel na listech rostliny. Vše důkladně promíchejte a nalijte do postřikovací lahve. Sprej aplikujte na rostliny až k večeru, nebo brzy zrána, aby listy stihly uschnout, než začne svítit silné slunce.
Postřik používejte hlavně v době, kdy hrozí, že se na rostlinách plíseň uchytí. Kromě jedlé sody má vynikající protiplísňové vlastnosti i výluh z česneku. Jako prevence je ideální, pokud budete tyto domácí postřiky střídat. Příliš časté používání jedlé sody může narušit pH půdy a mít na rostliny nakonec negativní vliv.