Oblíbený salám se ukázal jako zdraví nebezpečný. V lednici ho má každý druhý Čech

Pokud máte doma tento salám, raději ho rychle vyhoďte do koše. Podle inspektorů je prošlý a představuje nebezpečí pro lidské zdraví.

i Zdroj fotografie: SZPI
                   

Na pultech obchodů se čas od času objeví vadný produkt, jehož konzumace by mohla lidem způsobit nepříjemnou újmu. Státní zemědělská a potravinářská inspekce proto neustále vyráží na kontroly po celé České republice, aby možné nebezpečí odhalila včas a případně ho mohla řešit se zodpovědnými osobami. Nedávno se jako závadná potravina ukázal „Opavský paprikáš“, který jevil známky plísně přesto, že neměl prošlé datum minimální trvanlivosti. 

Pozor na oblíbený salám 

Oblíbený salám, který má doma pravděpodobně každý Čech, byste proto měli raději vyhodit nebo alespoň zkontrolovat, zda nejeví známky kažení či jiných nedostatků. Zkoumaný vzorek měl šarži L101777 a jeho datum minimální trvanlivosti končilo 11. 12. 2023, přičemž kontrola proběhla již 4. 12. 2023. Maloobchod, do kterého inspektoři zavítali, se nachází v obci Suchdol nad Odrou a jmenuje se „Obchod NA SÝPCE“. 

Plíseň byla viditelná pouhým okem již v momentě, kdy k regálu přišli odborníci a začali si pečlivě prohlížet jednotlivé druhy potravin. Jakmile poté salám otevřeli, na jeho povrchu se dle webu PotravinyNaPranyri nacházely kolonie mikroorganismů bílé barvy, které zapáchaly a způsobovaly sliz. Tuto skutečnost nemohla inspekce ignorovat, a proto rychle obeznámila veškerý personál, aby byl před takovými problémy do budoucna na pozoru. 

Šunka a salám na talíři iZdroj fotografie: Pexels
Uzenina na talíři

Zkažené potraviny nikdy nejezte 

Pokud se na jakékoli potravině nachází plíseň nebo jeví známky kažení, pak byste ji neměli nikdy konzumovat, protože by vám mohla způsobit vážné potíže – a to včetně otravy jídlem nebo nakažení nebezpečnou bakterií, jako je například salmonela. Výrobek raději rychle zklikvidujte nebo ho vraťte tam, odkud jste ho koupili. Na webu adbz jsme také psali o kuchyňských předmětech, které jsou dnes velmi cennými artikly. 

Jak často jíte salámy vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
74 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články