Nejlepší vanilkové rohlíčky podle babičky Jarmily: Fígle si předáváme už několik generací, celá rodina je miluje

Po generace se v rodinách předávají osvědčené recepty na nejlepší a nejlahodnější vanilkové rohlíčky. Klíčem k tomu, aby chutnaly úžasně, ale není jen samotný seznam přísad.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Vanilkové rohlíčky patří k Vánocům stejně jako stromeček. Pokud totiž některý druh cukroví opravdu nikdy nesmí chybět při štědrovečerním hodování, jsou to právě voňavé a křehké rohlíčky. Bez přehánění by se asi dalo říct, že v Česku jsou bezkonkurenčně nejoblíbenější. Zřejmě právě proto se hospodyňky předhánějí v tom, která umí připravit ty opravdu nejlahodnější. Většinou vyhrává cukroví podle receptů babiček, které nešetřily na skutečně poctivých surovinách.

Vyvarujte se chyb a po cukroví se zapráší

Těžko se to přiznává, ale občas se na pečení cukroví prostě nenajde čas. Když pak rodině servírujete kupované laskominy, většinou na podnosech zbydou. Velkovýroba cukroví je totiž na hony vzdálená od toho, co dokázaly v kuchyni vykouzlit babičky. Když se ale budete držet některých tipů, vaše vanilkové rohlíčky se budou rozplývat na jazyku a hned se po nich zapráší. Dejte si pozor na některé postupy a budete mít to nejlepší cukroví široko daleko.

Máslo

Máslo je nositelem chuti. Jakmile se pustíte do vanilkových rohlíčků, rozhodně do nich použijte máslo. Přestože margarín je levnější, zapomeňte na něj, protože pak tu správnou chuť nikdy mít nebudou. V některých receptech, jež se předávají z generace na generaci, babičky máslo kombinovaly se sádlem. V honbě za zdravým životním stylem sádlo mizí z domácností, ale na rohlíčky se vyplatí. Budou ještě křehčí.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Ořechy

Cenově náročnou složkou rohlíčků jsou ořechy. Existují vynikající recepty na rohlíčky, v nichž se používají mandle, ale také lískové nebo vlašské ořechy. Díky mandlím bude cukroví velmi jemné. Populárnější jsou však rohlíčky, do jejichž těsta se přidávají lískové a vlašské ořechy. Nejlepší je namlít si ořechy doma. Aby se cukroví nedrolilo, musíte v případě, že použijete mastnější vlašské ořechy, přidat trochu mouky navíc.

Vanilka

Bez vanilkového cukru skvělé rohlíčky nevyrobíte. Většina hospodyněk nakupuje vanilinový cukr. Tahle náhražka ve spoustě rodinných receptů figuruje a projevuje se na výsledné chuti rohlíčků, které blízcí tolik milují. Můžete ji ale vyladit ještě víc. Když nasypete do sklenice moučkový cukr, přidáte skutečný vanilkový lusk (klidně i starší a bez semínek) a na týden sklenici zavřete, úžasně ho provoní.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Těsto

Zadělávání těsta je skoro jako alchymie. Jakmile máslo začne povolovat, nikdy dobré rohlíčky nevyrobíte. Celý proces musíte maximálně zrychlit a zefektivnit. Do všech sypkých ingrediencí dejte máslo se sádlem, rukou udělejte žmolenku a nakonec přidejte vejce. Rychle těsto zadělejte. Musí být pružné, tuhé a nerozpadat se. Nenechávejte ho odpočívat. Čas je váš nepřítel. Když se drolí, přidejte trochu žloutku.

Pečení

Každá trouba peče jinak, ale většina hospodyněk má tu svou napozorovanou a prověřenou. Rohlíčky by se měly péct zhruba 15 minut při teplotě 150 stupňů Celsia a pak nechat ještě chvíli dojít při minimální teplotě. Je dobré je kontrolovat, protože je snadno přepečete. To, že jsou hotové, se dá poznat podle toho, jak vypadají, a hmatem. Na vrchu by měly být lehce narůžovělé a zespodu zlaté. Když křehký rohlíček uchopíte do ruky a drží pohromadě, je hotový.

Obalení

Někdo je zvyklý přendat do moučkového vanilkového cukru rohlíčky hned poté, co je vyndá z trouby, aby se na ně cukr dobře nalepil. Zkuste je ale příště nechat asi dvě minuty odpočinout a teprve pak je v cukru obalit. A pak ještě jednou, až zcela vychladnou.

Jaké triky používáte, aby byly rohlíčky jako od babičky?

Diskuze Vstoupit do diskuze
81 lidí právě čte
Zobrazit další články