9 nejčastějších chyb při nákupu potravin, které dělá majorita Čechů. Letitá prodavačka prozradila, čemu se za každou cenu vyhnout

Nákupy potravin nepatří u většiny z nás mezi právě oblíbené činnosti. A to tím spíš, že při nich lze udělat řadu chyb, vedoucích k plýtvání.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Každý z nás se snaží při nákupu věcí každodenní potřeby (a tedy především potravin) maximálně ušetřit. Ovšem není to tak jednoduché, jak se to na první pohled může zdát. Obchodníci se totiž snaží používat nejrůznější triky, aby nás přiměli k tomu nechat u pokladen obchodů více. A někdy si na pomyslné vidle naběhneme i sami jednoduše tím, že se držíme těch nesprávných návyků. Podívejte se, čemu se při návštěvě obchodu vyvarovat.

Hlídejte si přepočet za kilogram

Nezáleží na tom, zda se vydáváte pro máslo nebo třeba papriky na chlebíčky. Již dávno je pryč doba, kdy byly jednotlivé potraviny tzv. standardizovány – máslo tedy mělo vždy 250 gramů, zelenina se prodávala v sáčcích po jednom kilogramu (pokud tedy nebyla na volno) apod. Dnes jsou na trhu másla o váze třeba i méně než 200 gramů a konkrétně papriky bývají baleny po více kusech ta, aby spotřebitele nalákaly třeba na barevné složení.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Oblíbená je především tzv. trikolóra, složená ze zelené, červené a žluté nebo oranžové papriky. Pokud si však přepočítáte cenu na kilogram, zjistíte, že by vás mnohem levněji vyšlo, pokud byste si do košíku vložili každou barvu zvlášť. Jen vám to zabere o něco více času. A u másla je situace podobná. Proto neporovnávejte jen cenu, ale vždy i cenu za váhovou jednotku, která musí být na cenovce uvedena (i když drobným písmem).

Ráno nebo večer? Záleží na tom

Možná si myslíte, že denní doba nedokáže ovlivnit to, kolik v obchodech utratíte. Jenže opak je pravdou. Je prokázáno, že pokud nakupujeme odpočatí a soustředění (tedy obvykle ráno), méně snadno podlehneme nejrůznějším cenovým lákadlům a minimalizujeme také návraty pro zapomenuté věci (během kterých přihodíme do košíku obvykle i něco navíc). Ovšem faktorů, které naše nákupní chování ovlivňují, je více.

iZdroj fotografie: Pixabay

Záleží také na tom, v jakém stavu se na tuto činnost vydáváte. Pokud jste hladoví, budete mít pravděpodobně tendenci nakupovat více. A to platí především pro různé pamlsky, příhodně nastražené u pokladen nebo ve výstavních stojanech mezi regály s běžnými potravinami. Pokud tedy chcete ušetřit, zamiřte na nákup nejlépe ráno a po snídani. A samozřejmě také s nákupním seznamem, ale k tomu se ještě dostaneme.

Aby byly potraviny správně čerstvé

Toto pravidlo platí zejména u ovoce a zeleniny. Všimli jste si někdy, že oddělení s potravinami je obchodech nasvíceno jinak, než ostatní regály? Barva a teplota světla jsou vybrány tak, aby zbarvení ovoce co nejvíce vyniklo. Vypadá pak čerstvější a lahodnější. A o zelenině samozřejmě platí totéž. Všemu ještě dodavatelé i výrobci napomáhají použitím nejrůznějších vosků, leštidel a pod. Při nákupu zeleniny a ovoce se tedy spoléhejte na své smysly.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Nebojte se je prohmatat (samozřejmě jemně), potěžkat a také si k nim přičichnout. I když to vypadá zvláštně, řada druhů zralého ovoce se prozradí příjemnou květinovou vůní. Například mango, které na první pohled vypadá zelené a nezralé, může být ve skutečnosti už perfektní ke konzumaci (barva je totiž závislá spíše na odrůdě než na stupni zralosti). A pro jiné především exotické druhy čerstvých potravin to platí zrovna tak.

Nebojte se sáhnout do zadního regálu

Teď se dostáváme k datu spotřeby. Nakupuje do zásoby? Pak vždy myslete na to, že personál prodejen je vždy školen tak, aby potraviny s nejkratší dobou spotřeby dával zcela do přední části regálů. Můžete se vám tedy stát, že jogurt, který si pořídíte, projde už za dva dny. Pokud ho tedy nechcete konzumovat hned, sáhněte do zadní řady jogurtů a vyberte i ty s delším datem spotřeby. A totéž platí i pro ostatní druhy potravin.

iZdroj fotografie: Pixabay

U zeleniny pak najdete ty nejčerstvější plody obvykle takříkajíc ve spodní řadě. Určitě jste si všimli, že obvykle na sobě bývá naštosováno více beden, přičemž zákazníci si vždy berou z té, co je nejvíce nahoře. Personál prodejen si tak usnadňuje práci. Jakmile ovoce v horní bedně nebo přepravce dojde, jednoduše ji odnesou a na místě zůstane další nedotčený kus. Proto se nebojte nahlédnout i do spodních řad, není to zakázané, nebojte se.

Dejte si pozor na vzorky zdarma

Nejrůznějších ochutnávkových akcí bývá v obchodech stále dost a dost. Bývá lákavé vyzkoušet něco, po čem bychom asi jindy nesáhli – kdyby to s sebou ovšem nepřinášelo negativní efekty. Řada lidí se bojí říct lidem, kteří jim ochutnávku nabízejí, že si produkt nakonec nevezmou, protože je drahý nebo jim nechutná. Obvykle tak dojde k impulsivnímu nákupu něčeho, co jste vůbec nepotřebovali. Mnohdy je tedy lepší ochutnávku jednoduše odmítnout.

iZdroj fotografie: Pixabay

Pozor na správný typ obalů

Většinu potravin nenajdete jen tak volně v regálech. Obvykle na sobě mívají nějaký typ plastového obalu, nebo si je do igelitového sáčku alespoň můžete sami nabrat. Leckdy je to vhodné (například okurky v igelitu vydrží déle), jindy naopak riskujete rychlejší zkažení potravin, pokud je ze sáčku nevyjmete (dýchat potřebují například všechny citrusy). Zvažte proto nákup zero-waste obalů, které si budete nosit s sebou nebo se poohlédněte po papírových sáčcích.

Noste si své vlastní nákupní tašky

Značně ušetřit můžete také tím že si tašku, v níž potraviny transportujete, přinesete s sebou, řada obchodů sice nabízí jejich nákup, ovšem ten pro vás obvykle bývá značně nevýhodný. Leckdy už totiž nebývají obyčejné igelitové tašky vůbec k mání a na jejich místě se vyjímají ekologické produkty, jež vám však z peněženky vytáhnou i několik desítek korun. Pořiďte si proto skládací látkovou tašku, která se vám vejde do kabelky.

iZdroj fotografie: Unsplash

Postupujte vždy podle seznamu

Než se vydáte do obchodu (pokud tedy nejdete jen pro rohlíky a uzeninu na svačinu), sepište si, co všechno vám doma schází. A to nejlépe tak, že přímo na papíře rozdělíte potraviny do sekcí podle toho, kde se v obchodě nacházejí (například mléčné výrobky vždy pište k sobě). Omezíte tak bezcílné procházení mezi regály nebo návraty pro zapomenuté věci, díky nimž zpravidla pořídíte i něco navíc.

Myslete na pravidlo výšky očí

Lidé se obvykle jen neradi ohýbají nebo naopak natahují. A to platí zejména pro chvíle, kdy spěchají, což se na nákupu děje velmi často. Není tedy náhodou, že obchodníci ty nejdražší potraviny umísťují do výšky očí (v případě dětí to bývá o něco níže než u dospělých), čímž nás nenápadně navádějí k nákupu toho, co je nejvýhodnější pro ně. Pamatujte si tedy, že ten nejlepší poměr kvality a ceny najdete vždy ve spodních či horních poličkách.

Bojujete také s nákupními triky obchodníků nebo je už máte všechny v malíčku?

Zdroj: Brightside, Mujobchod

Diskuze Vstoupit do diskuze
126 lidí právě čte
Zobrazit další články