Máslo vydrží čerstvé až 3 roky: Stačí ho přepustit a skladovat ve sklenici
Máslo vám díky dávnému triku vydrží čerstvé dlouhé roky. Nemusíte ho přitom ani zbytečně skladovat v mrazáku.
Cena másla dnes nutí lidi kupovat si tuto potravinu ve velkém množství, jakmile ji vidí ve slevě. Většina z nich pak balení okamžitě vkládá do mrazáku, kde je nechávají ležet, dokud nebudou potřeba. Jenže díky starodávnému triku toto již nemusí být nutné. Máslo totiž stačí přepustit a vydrží vám ve spíži nebo na chladnějším místě i několik let.
Přepuštěné máslo nabízí řadu výhod
Máslo patří mezi oblíbené produkty již dlouhá století. Dříve však lidé neměli tu možnost skladovat ho v mrazáku, aby si zachovalo svou čerstvost co nejdelší dobu a mohlo být zužitkováno, kdykoli se jim zachce. Ve většině případů ho proto přepouštěli a následně nechávali ve sklenici, díky čemuž vydrželo dobré i několik let.
Přepuštěné máslo mimo jiné dle webu Healthline nabízí řadu zdravotních výhod. Je například bohaté na důležité vitamíny, jako jsou vitamíny A, D, E a K, a stejně tak i omega-3 mastné kyseliny. Dále pak podporuje zdraví trávicího traktu a navíc ani neobsahuje laktózu, takže si ho mohou dopřát i ti, kteří trpí citlivostí na mléčné výrobky.
Metoda je velmi jednoduchá
Pokud jste tedy nakoupili několik balení másel ve slevě a chcete je uchovat co nejdelší dobu, nachystejte si zavařovací sklenice a rozehřejte troubu na 110 °C. Poté jednotlivé kusy rozkrájejte na menší kostky a vložte do skla, které postavte do hlubšího plechu a vložte na chvíli do trouby. Jakmile se máslo rozpustí, vytáhněte je ven a přidejte do nich další kusy.
Takto byste měli dle webu Seriouseats postupovat do doby, než se sklenice kompletně naplní. Pak už je stačí otřít, zavřít a ještě jednou vložit do trouby na stejnou teplotu po dobu zhruba 40 minut. Tímto způsobem uchováte máslo čerstvé minimálně přes rok, a to bez nutnosti mrazničky či ledničky. Je však dobré skladovat sklenice na chladnějším místě.