Drahou majonézu lze nahradit levnější alternativou. Dá se vyrobit ze zakysané smetany a 2 vajec

Majonéza patří k dochucovadlům, která se stala neodmyslitelnou součástí české kuchyně. Nutno však říci, že jde o hustou tučnou omáčku, proto je nutné její konzumaci omezit.

i Zdroj fotografie: Jason Terk / Creative Commons / CC BY
                   

Hustá omáčka bílé nebo nažloutlé barvy obsahuje rostlinný olej a vaječné žloutky. Tyto dvě ingredience se jednoduše vyšlehají a vznikne tak konzistentní směs, kterou je možné dochutit pepřem, cukrem, citronovou šťávou, octem či hořčicí. Ruku na srdce. Bramborový salát nebo hranolky se smaženým sýrem bez majolky prostě nejsou dokonalé a mnoho lidí si bez ní pokrmy nevychutná.

Když máte zdravotní problémy

I když je majonéza nejoblíbenější omáčka a většina lidí si bez ní neumí mnohé pokrmy představit, jiné strávníky odrazuje svým nezdravým složením. Pokud si připravíte majolku doma, víte, jaké suroviny jste k její výrobě použili. Jenomže kupovaná majonéza obsahuje mimo jiné konzervační látky a je nepřiměřeně tučná. Její konzumace si tedy se zdravým životním stylem nerozumí. Naštěstí si ji můžete doma vyrobit ze zakysané smetany.

Přestaňte dělat kompromisy a neomezujte se

Bez majonézy to prostě mnohdy nejde a některé recepty postrádají smysl. Hospodyňky totiž majolku přidávají do salátů, pomazánek, obložených chlebů a jako omáčku k mnoha jídlům. Zápasíte-li se svědomím, ale přesto se nechcete ochudit o chuť majonézy, připravte si ji ze zakysané smetany, vařených vaječných žloutků a hořčice.

iZdroj fotografie: Pixabay

Vše bude hotovo raz dva

Jako první si kupte zakysanou smetanu dle vlastního výběru, k ní poté přidáte vařené žloutky a hořčici. Z natvrdo uvařeného vejce vyjměte žloutek a nadrobno ho nakrájejte. Společně ho promíchejte s jednou lžící hořčice a zdravá alternativa majonézy je hotová. Ihned budete překvapeni její jemnou chutí i konzistencí. Budete mít jistotu, že jste něco udělali pro své zdraví, a možná majolku ze zakysané smetany nadobro vyměníte za tu kupovanou.

Jaké alternativy majonézy preferujete vy?

Zdroj: Leaf
Diskuze Vstoupit do diskuze
70 lidí právě čte
Autor článku

Michaela Hajdová

Zobrazit další články