Koupili jste si v posledním měsíci tohle maso? Radši ho urychleně vyhoďte
adbz.cz » Hobby » Obchody prodávaly instantní salmonelu, jako by se nechumelilo. Jestli jste koupili tohle maso, radši ho rychle vyhoďte

Obchody prodávaly instantní salmonelu, jako by se nechumelilo. Jestli jste koupili tohle maso, radši ho rychle vyhoďte

Začátek roku přinesl nové riziko. Inspektoři SZPI a Státní veterinární správy zjistili v kuřecím mase přítomnost bakterie způsobující salmonelózu.

kureci smes polevku salmonela
Zdroj fotografie: SZPI

Minulý měsíc upozornila Státní zemědělská potravinářská inspekce na závadné kuřecí maso, které nařídila okamžitě stáhnout z prodeje. Ačkoliv jsou již všechna dostupná balení zlikvidována, je možné, že máte ještě některé doma v mrazáku. Zdraví nebezpečné kuřecí hřbety na polévku zajistila SZPI v prodejně hypermarketu Albert ve Velkém Týnci u Olomouce. Producentem výrobku je společnost Rabbit Trhový Štěpánov.

Druhý záchyt závadného masa

Na stránkách PotravinyNaPranýři zveřejnila SZPI informaci o záchytu zdraví nebezpečného kuřecího masa 18. března letošního roku. Ačkoliv mají kuřecí hřbety datum použitelnosti stanovené na 15. 2. 2024, řada z vás je může mít stále v mrazáku anebo jste z nich připravili pokrmy (například vývar), které jste zamrazili. Chlad ani mráz bakterii Salmonella enteritidis nijak neublíží. Po rozmrazení získá opět svou původní aktivitu.

zadni strana kureci smes salmonela
Zdroj fotografie: SZPI

Výrobcem a producentem závadných kuřecích hřbetů je společnost Rabbit Trhový Štěpánov. Bohužel pro ni je to letos již druhý prokázaný výskyt bakterie Salmonella enteritidis v jí produkovaném kuřecím mase. První případ zachytila Státní veterinární správa (SVS) v polovině letošního března. Jak informuje web BezpečnostPotravin, SVS zajistila 1 536 kilogramů kuřecího masa, v němž byla laboratorními testy prokázána přítomnost bakterie způsobující salmonelózu.

detail stitku kureci smes salmonela
Zdroj fotografie: SZPI
Detail štítku nebezpečných kuřecích hřbetů.

Většinu produktů se podařilo stáhnout z prodeje, i tak ale 96 kilogramů skončilo u koncových zákazníků. Konkrétně se jedná o kilové balení Kuřecí polévkové směsi Z PE 1, číslo šarže 2454033 a Kuřecí srdce balené po 500 g s číslem šarže 2454033. Dotčené jsou prodejny řetězce Globus a soukromá prodejna firmy Rabbit.

Maso nejezte, ale vraťte

Závadné maso můžete vrátit na kterékoliv prodejně řetězce, u něhož jste jej koupili. Zdravotníci v žádném případě nedoporučují jeho konzumaci, a to ani po tepelné úpravě. Bakterie Salmonella enteritidis je vůči vysokým teplotám mimořádně odolná. Pro její likvidaci je nutné maso připravovat alespoň na 75 °C, a to po dobu minimálně 5 minut. Příznaky salmonelózy jsou poté nevolnost, zvracení, křeče v břiše a plynatost, zimnice, řídká stolice a život ohrožující dehydratace.