Jak získat téměř nekonečné množství klíčků pěstováním doma za oknem. Ověřený způsob pěstitelů zaručí bohatou zásobu

Pokud chcete do svého jídelníčku zařadit skutečně výživné potraviny, zvolte klíčky semen. Jsou lahodné a plné energie, vitamínů a dalších prvků.

i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Klíčení je velmi módní záležitostí. Jsou lidé, kteří se tímto způsobem stravují již dlouho. Většinou jsou to vegetariáni, vyznavači zdravého stravování, pestrého jídelníčku a makrobiotiky. Dnes však tento způsob nabývá na oblibě i u mnoho dalších lidí. Už je totiž známo, že je to cenný zdroj vitamínů té nejvyšší kvality. Dnes by se miska plná klíčků dala považovat za poklad. Doba jedová, jak je občas naše doba pojmenovávána, se musí vyvážit něčím skutečně prospěšným. 

Proč je dobré klíčky jíst 

Jelikož se vlastně jedná o mladá semena a zrna, jsou plné energie. A tu nám jejich konzumací úspěšně předávají. Naše tělo je tak plné sil. Jsou také výborným posilovačem imunity, starají se o naši krásu a uzdravují i naši mysl a psychiku. Zkrátka ten, kdo pravidelně klíčky jí, je krásný po těle i na duchu. Kde vzít ty nejlepší klíčky? Vybírejte ty s označením BIO. Najdete je v obchodech i u různých pěstitelů. Klasická semena, která jsou určena k pěstování, mohou být něčím ošetřena. Třeba pesticidy nebo hnojivy. 

iZdroj fotografie: Pixabay

Klíčky jsou plné vitamínů, enzymů, minerálů a bílkovin. A to přesně v okamžiku, kdy se klíček mění na výhonek. Každý klíček má samozřejmě jiné složení. Většinou však obsahuje vitamíny skupiny B a C, vápník, hořčík, fosfor a železo.  

Jaká semena použít 

Asi nemá cenu říkat, že každé semeno má svou specifickou chuť. Některé chutná jako nám známá vzrostlá plodina, jako je tomu u rukoly a ředkvičky, některé je trochu odlišné a svou specifickou chuť získává až ve zralém stavu. Tak to funguje i u semena alfalfy. Skvělé je taky naklíčené zrní, jako je oves nebo pšenice. 

Oves je velmi chutný 

Známe ho hlavně ve formě ovesné kaše a můžeme ho ochutnat samozřejmě i v pečivu. Avšak takový naklíčený oves vám toho poskytne mnohem více. Oves, oproti jiným klíčkům, obsahuje i velké množství zinku, mědi, manganu, fluoru, niklu, chromu, křemíku a jodu. Pokud si budete pravidelně dopřávat porci naklíčeného ovsa, vaše střeva budou fungovat jako dobře namazaný stroj. Je totiž plný vlákniny a ta na střeva pozitivně působí. Využijte ho i pro zlepšení kardiovaskulárního systému, práce jater, ledvin, žlučníku a mozkových cév.  

iZdroj fotografie: Pixabay

Jak klíčit, aby se to podařilo 

Dobře se klíčí semena hrášku, munga, cizrny, čočky a různé již připravené směsi. Ke klíčení se používají speciální sklenice a misky. Ty jsou totiž uzpůsobené tak, aby se v nich dala semena proplachovat, ale zároveň aby se pak odvedla všechna vlhkost. Ta je totiž zásadní, pokud chcete mít úspěch. 

Některá zrna se ale dají klíčit i v obyčejné misce. Třeba zmíněný oves stačí propláchnout, zalít vodou a nechat na slunci po dobu 6 hodin. Pak je nutné vodu slít a misku přikrýt. Ale takovým způsobem, aby zůstal prostup vzduchu. Nechte ho den odpočívat a pak si ho dejte na chleba, přidejte do salátu nebo jím třeba posypte polévku. Rozhodně je to lepší a ekonomičtější, než si klíčky neustále kupovat.

Zdroj: The Kitchn

Diskuze Vstoupit do diskuze
56 lidí právě čte
Zobrazit další články