Houbaření je velmi hezký koníček. Dá se spojit s příjemnou víkendovou procházkou voňavým lesem a strávit tak kvalitní čas s rodinou. A když se poštěstí a domů přinesete plný košík hub, můžete mít z výletu o to větší radost. Houby, ač výtečná surovina, mají jednu nevýhodu. S jejich čištěním můžete strávit výrazně více času než při samotném hledání. A sem tam i na první pohled zdravá houba ukrývá červy. Ti ale houby opustí sami, a to pomocí jednoduchého triku, ke kterému potřebujete pouze vodu a sůl.
Červi se s úkrytem rychle rozloučí
Po krásné fázi sbírání hub přichází ta druhá a výrazně méně zábavná. Čištění hub může být zdlouhavá záležitost a každá houba vyžaduje opravdu precizní práci. Přece jen se na ně v lese nalepí spousta nečistot a je potřeba zkontrolovat celou nohu i třeň. Pakliže se chystáte houby sušit nebo mrazit, neoplachujte je, aby zbytečně nenasákly vodu, a čistěte je nasucho. Sušit houby je možné v sušičce na ovoce a zeleninu, ale úplně jednoduše to jde třeba i v troubě. Před zamrazením je vhodné houby vydusit na tuku.
Červů si nejprve nemusíte vůbec všimnout a jejich přítomnost vás překvapí až po rozkrojení houby. Je přitom velmi jednoduchý způsob, jak je donutit své útočiště opustit. Vezměte si dostatečně velkou mísu s vodou a v ní dobře rozmíchejte sůl. Houby do vody ponořte na několik minut a sami uvidíte, že se červi snaží vylézt z houby pryč. Solný roztok následně vylijte a houby ještě opatrně opláchněte pod čistou vodou. Abyste houby zbavili nečistot, povařte je chvilku v hrnci se slanou vodou, nečistoty zůstanou ve vodě a houby budou čisté.
Sbírejte houby s nejvyšší opatrností
V houbařské sezóně bývají lesy plné hříbků. Zdaleka ne všechny jsou ale vhodné ke konzumaci a některé z nich jsou přímo jedovaté. Vždy tedy berte pouze houby, o kterých s naprostou jistotou víte, že jsou vhodné ke konzumaci a neublíží vám. Mezi nejjedovatější houby patří na území České republiky především muchomůrka zelená (Amanita phalloides), hřib satan (Rubroboletus satanas) či muchomůrka červená (Amanita muscaria), zdaleka se ovšem nejedná o jediné exempláře.
Houbaření je v našich končinách oblíbeným koníčkem. Pokud se naučíte správně skladovat nasbírané houby, můžete je v kuchyni využívat celoroč…
více
Houby by také měly být sbírány do proutěného košíku či jiné prodyšné nádoby, nikdy do igelitové tašky, kde se mohou zapařit a nejen ztratit na čerstvosti a vůni, ale stát se i nebezpečnými ke konzumaci.