Slaná lázeň a jahody si vychutnáte o 100 % víc. Tento trik teď používají lidé po celém světě

Jestli i vy patříte mezi milovníky jahod a jiného bobulovitého ovoce, zbystřete. Mytím pod tekoucí vodou je nemusíte vyčistit úplně. Zkuste to jinak.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Jahody patří mezi nejoblíbenější letní ovoce, protože během horkých dní nabízí příjemné osvěžení. Čerstvé jahody ze zahrady nebo z farmářského trhu sebou však nesou i malé, a ne zrovna příjemné překvapení. Na tomto ovoci si totiž rád pochutná i malinký hmyz. Kolikrát se vám stalo, že při oplachovaní jahod pod tekoucí vodou jste narazili na pavoučka nebo nějakou tu mušku. A to je jenom vrchol ledovce toho, co všechno se na nich může nacházet.

Různé druhy znečištění

Většina z vás si před konzumací ovoce opláchne pod tekoucí vodou z kohoutku. Chcete-li mít jistotu, že vámi konzumované jahody jsou opravdu čisté ne jen zvenčí, ale i uvnitř, budete procesu mytí muset věnovat o něco více úsilí a pozornosti. Opláchnutí ovoce možná zbaví prachu a hrubé špíny, avšak drobný hmyz tam nadále zůstane. Jen málo lidí si totiž uvědomuje, že jahody mají póry a jejich struktura je podobná houbě, takže mohou velmi lehce absorbovat krom hmyzu i bakterie a pesticidy. Proto je velmi důležité je pořádně umýt.

Jak vyčistit jahody pomocí soli

Pokud chcete mít jistotu, že jíte opravdu čisté jahody, naplňte misku studenou vodou a osolte ji. Počkejte chvíli, až se sůl úplně rozpustí, ponořte do této vody jahody a nechte je tam naložené několik minut, ale maximálně půl hodiny. Z ovoce pak začnou vylézat červi a další drobný hmyz, který byste jinak snědli. Jasně je uvidíte plavat na povrchu solné lázně. Na závěr ještě jahody propláchněte pod studenou tekoucí vodou a pak je můžete s klidným svědomím sníst.

Čerstvé jahody iZdroj fotografie: Depositphotos

Čištění a uchování za pomoci octa

Velmi podobného výsledku jako při čištění jahod za pomocí vody se solí můžete docílit i při smíchaní octa s vodou v poměru 1:10. Připravte si tuto lázeň a ponořte do ní čerstvé jahody. Stačí, když je tam necháte ponořené 2 minuty. Po dvou minutách je opláchněte studenou čistou vodou a pořádně osušte. Pak se můžete rozhodnout, zda je chcete rovnou konzumovat nebo je uchováte v lednici.

Tato metoda totiž krom toho, že jahody dokonale očistí a odčerví, má ještě jednu velkou výhodu. Pomůže vám zachovat ovoce déle čerstvé. Díky tomuto ošetření ovoce vydrží v lednici až 6 týdnů. A po celou tuto dobu si zachová krásný tvar a čerstvost, jakou mělo, když jste jej do octové lázně dávali.

Jak si na jahodách nejraději pochutnáváte vy?

Zdroj: TipsAndTricks

Diskuze Vstoupit do diskuze
63 lidí právě čte
Zobrazit další články