Červi a špína z jahod vylezou sami. Je k tomu potřeba jen kuchyňská sůl či ocet

Jahody patří k oblíbenému druhu ovoce. Pyšní se nezaměnitelnou chutí, nehledě na to, že se z nich dají připravit chutné pokrmy. Jenomže je musíme před konzumací pořádně očistit.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Někteří lidé by jahodu utrženou přímo z keříku nesnědli, a už vůbec by ji neochutnali od trhového prodejce. Něco na tom bude. Ono se to na první pohled nezdá, protože jahůdky vypadají lákavě. Pokud byste je však vložili pod mikroskop, tak už byste důkladně neomytou jahodu nikdy neokusili.

Čistota je půl zdraví

Když sníte pár jahod přímo ze zahradního záhonku, tak se vám jistě nic nestane. Mějte však na paměti, že si i tak zaděláváte na větší střevní problémy. Jak už bylo řečeno, čerstvě natrhané jahody jsou neodolatelné. Nicméně jsou dokonalým domovem pro špínu, písek, plíseň a drobné chrobáky. Nemluvě o tom, že mohou kupované jahody obsahovat pesticidy, dokonce i bakterie E. Coli a Listerie. V nejlepším případě to odnesete nepříjemnými zažívacími problémy.

Na jahodách a v nich se nachází ledacos

Jahody jsou významným zdrojem vitamínů C, A, B, E, organických kyselin a minerálních látek, jako jsou zinek, hořčík, vápník, draslík a fluor. Není tedy pochyb o tom, že jsou zdraví prospěšné a lze je slupnout jen tak anebo z nich připravit džem, marmeládu, koktejl či ovocný koláč. Na druhou stranu v nich kromě běžných nečistot a plísní najdete i drobné červy, které jistě konzumovat nechcete.

iZdroj fotografie: Pixabay

Každé ovoce se musí před konzumací omýt

Drobné plody jahod se musí důkladně omýt stejně jako jiné druhy ovoce. A to především nabízené zboží ze supermarketu či tržiště. Nebudeme se o tom více rozepisovat, protože se jedná o základní hygienický návyk. Pokud si donesete domů košík s jahodami, tak je vykoupejte v lázni jablečného či bílého octa. S množstvím octa to nepřehánějte, nato jahody omyjte pod tekoucí vodou.

Sůl zbaví jahody všech nečistot

Pokud neholdujete octovému zápachu, ponořte jahody do vody se solí. Po 30 minutách je ze solné lázně vytáhněte a omyjte čistou vodou. Takto jsou připraveny ke konzumaci. Sami uvidíte, co všechno vám zbude na dně mísy. Jen pamatujte, že obě metody musíte aplikovat jen na jahodách se stonky. Jinak by se do jahod dostalo to, co nemá, a ztratily by svou jedinečnou chuť.

@thatnatchats y’all better WASH your strawberries ‼️😳😭 Comment what I should look at next! ✨🔬 #fyp #foryou #science ♬ Don’t Start Now – Dua Lipa

A jaký trik na čištění jahod máte vy?

Zdroj: AllRecipes
Diskuze Vstoupit do diskuze
128 lidí právě čte
Autor článku

Michaela Hajdová

Zobrazit další články