Jak skladovat čerstvé houby tak, abyste je mohli použít i za půl roku. O jejich dokonalou chuť nepřijdete
Houbaření je v našich končinách oblíbeným koníčkem. Pokud se naučíte správně skladovat nasbírané houby, můžete je v kuchyni využívat celoročně.
Není žádným velkým tajemstvím, že jsme národ houbařů. Jak ale efektivně skladovat houby, které jste nestihli zužitkovat čerstvé ihned? Existuje mnoho způsobů, jak s houbami naložit, aby bylo možné je používat po celý rok. Samozřejmostí by měla být znalost základních pravidel při sbírání hub, abychom předešli případným zdravotním potížím. Mýtus, že vařením se zbavíme jedu z hub, je jedním z nejčastějších. Vyplatí se proto o trochu víc pozornosti, abyste se mohli i příště radovat z plného košíku.
Jak skladovat čerstvé houby
Pokud se je naučíte skladovat správně, udržíte čerstvost klidně i celý týden. Důležité je houby předem neomývat. Vložte je do papírového sáčku, přehněte v horní části a uložte do lednice. Papírový sáček pomůže absorbovat přebytečnou vlhkost. Houby se tímto způsobem nezapaří, což by vedlo k jejich znehodnocení. U zapařených hub totiž může docházet k tvorbě toxických látek.
Skladování sušením
Důležitým prvním krokem je pečlivé očištění hub. Pokud houby očistíte už v lese, ušetříte si tím hromadu času. Poté nakrájejte na tenké plátky a rozložte v jedné vrstvě. Pokud se rozhodnete sušit venku, vyhněte se přímému slunci a najděte raději vzdušné místo ve stínu. Další možností je pomalé sušení pomocí trouby nebo moderní využití sušičky. To je velmi oblíbené nejen pro úsporu času. Během pěti až osmi hodin budou hříbky dokonale vysušené, aniž byste je museli obracet.
Uložení k ledu
Dalším vynikajícím nápadem, jak se postarat o celoroční použití hub, je zmrazení. Omyté a nakrájené houby vložte do hrnce a vařte 5 minut. Poté prudce zchlaďte a nechejte řádně okapat a vychladnout. Vložte do plastových sáčků nebo misek nejlépe po jedné porci a dejte do mrazáku. Můžete také zmrazit nejdříve rozložené na tácku a poté dát do jedné větší misky. Známou metodou je také dušení hub ve vlastní šťávě po dobu 5 minut s přidáním malého množství tuku a poté zamrazením každé porce zvlášť.
Naložit nebo nasolit
Skladování hub naložením dává možnost být více kreativní. Můžete si vybrat z mnoha druhů nálevů. Takto můžete skladovat v lednici několik týdnů. Pokud chcete prodloužit jejich trvanlivost, jednoduše sklenice zavařte. Hřiby upravené tímto způsobem můžete použít do salátů, omáček i jako chuťovku. Naložením v soli můžete houby skladovat v temnu a chladu i půl roku. Nakrájené a oschnuté plňte do sklenic a každou vrstvu prosypejte vysušenou solí. Použití je vhodné do polévek i omáček.