Levný prášek do pečiva: Vyrobit ho zvládnete z pár běžných surovin. Základem je škrob a mouka
Domácí prášek do pečiva funguje stejně jako ten kupovaný a hodí se nejen do pečení, ale i do úklidu.

Možná to znáte – máte chuť na bábovku nebo muffiny, suroviny nachystané, trouba se rozehřívá… a pak zjistíte, že nemáte kypřicí prášek. Ano, právě ten, bez kterého těsto nevyběhne ani o milimetr. V redakci adbz jsme ale zjistili, že existuje jednoduché domácí řešení, které funguje stejně dobře a chutí to nikdo nepozná.
Domácí prášek do pečiva je hračka
Vytvořit si DIY kypřicí prášek totiž není žádná věda. Stačí pár obyčejných věcí ze spíže, chvilka času a můžete klidně dál hnětat těsto a těšit se na báječný výsledek. Na výrobu domácího kypřicího prášku si připravte:
- 6 lžic hladké mouky,
- 6 lžic bramborového nebo kukuřičného škrobu,
- 5 lžic jedlé sody,
- 3 lžíce kyseliny citronové.
Jakmile tohle všechno máte, čeká vás už podle webu Alpha Foodie jen minutka práce. Všechno smíchejte dohromady a uložte do čisté sklenice nebo uzavíratelné dózy (uchovávejte v suchu a temnu – ideálně někde ve spíži). A pak už jen tuhle směs odměřujte jako klasický prášek do pečiva, třeba pomocí čajové lžičky. Funguje to parádně.
Když máte jen sodu
Ne vždy však doma všechny potřebné ingredience najdete, ale ani tím se nemusíte nechat zaskočit. V nouzi se totiž dá použít i samotná jedlá soda. Je chuťově neutrální, ale pozor – kypří silněji než klasický prášek. Takže jí stačí oproti kypřicímu prášku cca třetina. Pokud to s ní přeženete, na chuti už to poznáte – bohužel. A někdy můžete místo prášku použít i šlehané bílky – to platí třeba u dezertů s lehkým těstem, například piškotu nebo lívanců.
Nejen do buchty, ale i do domácnosti
Kypřicí prášek ovšem není jen pomocník při pečení. V domácnosti má totiž i spoustu dalších využití. Uplatní se například jako pohlcovač zápachu – stačí ho dát do misky a šoupnout do lednice. A skvěle si poradí i s vodním kamenem v rychlovarné konvici: jednoduše do ní nasypte lžičku prášku, přidejte 100 ml octa, dolijte vodu a převařte. Poté už jen počkejte dvacet minut, vydrhněte houbičkou a důkladně vypláchněte.
udalosti247.cz
Právě teď
chalupari-zahradkari.cz
Právě teď
udalosti247.cz
Právě teď
udalosti247.cz
20 h
udalosti247.cz
21 h