Různé strany alobal nemá náhodou, každá má jinou funkci. Matná chrání před chladem, lesklá naopak

Ať už plánujete grilování, nebo například čištění stříbra, využijte všechny možnosti, které použití obyčejného alobalu nabízí.

Použití alobalu u rostlin i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Alobal je nepostradatelným pomocníkem v mnoha domácnostech. Možná jste ani netušili, jaké možnosti využití nabízí a k čemu všemu je dobrý. Každý správný kuchař znejistí, když ho doma nenajde. Budete žasnout nad jeho univerzálností, a nakonec se i dovíte, z jakého důvodu má lesklou a matnou stranu.  

Nejlepší je pořídit si celou roli alobalu 

Alobal je ideální pro pečení masa na grilu, ale zakrýt jím můžete také jídlo v troubě. Je to velmi užitečný vynález, který na trh přišel už v roce 1910, a většina kuchařů na něj nedá dopustit. Využití najde v mnoha oborech, od těch kulinářských až po zlatnictví. Ideální je pořídit si alobal v roli, můžete si pak ustřihnout přesně takový kousek, jaký potřebujete. Pokud ho plánujete využít například místo poklice na pečení v troubě, prodávají se již nařezané pláty alobalu, většinou v univerzální velikosti klasického pekáče.  

Určitě jste si všimli, že každý kousek alobalu má dvě strany, a to lesklou a matnou. Ale možná pro vás bude překvapením, že každá z nich plní jinou funkci. Lesklá strana alobalu totiž lépe drží teplo a ta druhá, matná strana zase logicky teplo odvádí a chladí. Proto pokud do alobalu balíte potraviny a chcete, aby vydržely o něco déle teplé, rozhodně je balte lesklou stranou dovnitř.  

Alobal můžete využít i k čištění šperků 

Při grilování masa v alobalu byste rozhodně měli přemýšlet, jak maso balíte. Pomocí lesklé strany uvnitř balíčku totiž bude maso rychleji hotové, alobal bude mnohem lépe přenášet teplo. Matná strana by tak rozhodně měla zůstat venku. Použít ji můžete například na zabalení nápoje, pokud chcete, aby vydržel déle chladný.  

iZdroj fotografie: Pexels

Alobal pak můžete použít také k čištění stříbra. Pokud to chcete vyzkoušet, vložte kousek alobalu do větší misky a zalijte ji horkou vodou. Přidejte do ní několik lžiček stolní soli a konečně také znečištěné šperky. Šperky ve směsi dobře promíchejte a nechte je tak alespoň hodinu macerovat. Po uplynutí doby by vaše šperky měly být jako nové. Tento způsob údržby však není vhodný na čištění šperků s drahými kameny, ty raději zaneste k vyčištění zlatníkovi.  

Jak využíváte alobal vy?

Zdroj: Genialne
Diskuze Vstoupit do diskuze
50 lidí právě čte
Autor článku

Marie Möglichova

Zobrazit další články