Zdrclá šlehačka není na vyhození, pořád se dá ještě jednoduše zachránit: Zakysanou smetanou nebo vodní lázní
Určitě to také znáte – těšili jste se na krásný dortík, ale místo nadýchaného obláčku máte v misce tvaroh s vodou.

Obsah článku
Klid, nic není ztraceno. Jak redakce adbz na vlastní vařečky a misky prověřila, existuje jednoduchý trik, jak z „rozpadlé“ smetany znovu udělat krém snů. Potřebujete k tomu jen pár pomocníků – vodní lázeň, trošku želatiny a samozřejmě také trpělivost.
Co se vlastně stalo?
Abyste pochopili, jak šlehačku napravit, musíte vědět, co jste vlastně udělali špatně, konstatuje web Epicurious. Řečeno stručně a jasně: zdrclá šlehačka je prostě smetana, která se kvůli přešlehání nebo nesprávné teplotě rozdělila na tuhou a tekutou část. A i když to vypadá na katastrofu, pořád se vzniklá podezřelá hmota na dně misky ještě dá zachránit.
Trik s kysanou smetanou
Metoda záchrany závisí na tom, jak daleko zdrcnutí zašlo. Pokud šlehačka ještě nezačala úplně téct a jen se v ní objevily drobné hrudky (které by ale rozhodně byly ve výsledku znát), pomůže přidání dvou lžic 18% kysané smetany. Stačí vše lehce promixovat a šlehačka se zase krásně spojí.
Záchrana na poslední chvíli: Vodní lázeň a želatina
Když už je ale šlehačka rozdělená úplně, přichází na řadu ten hlavní trik, který vám sice zabere trochu času, ale rodinnou oslavu vám jistojistě zachrání.
- Vezměte kovovou nebo skleněnou mísu se zdrclou šlehačkou a postavte ji nad hrnec s horkou (ne vroucí!) vodou – vytvoříte tak vodní lázeň.
- Začněte mixovat – ale jen zlehka! Šlehačka se postupně rozpustí a spojí. Jakmile z ní zmizí všechny hrudky, odstavte ji.
V mezičase si rozpusťte 1 lžíci želatiny ve 1/3 sklenice horké vody a nechte trochu zchladnout. A pak už vám zbývá jen poslední krok. Pomalu, za stálého šlehání, vlijte želatinovou směs zpět do šlehačky. Lehce zamíchejte a uložte celou mísu na 2–3 hodiny do lednice.
Až šlehačka dostatečně zchladne (rozhodně se to nesnažte uspěchat, protože další pokus na záchranu už mít podle stránek Sugarologie nebudete), znovu ji vyšlehejte. Přidejte dvě lžíce vlažné vody a dále šlehejte tak, aby byla šlehačka krásně hladká a pevná. Výsledkem bude krém jako z cukrárny, však uvidíte sami.
udalosti247.cz
2 h
udalosti247.cz
3 h
udalosti247.cz
4 h