Skoro každý skladuje jahody špatně a pak se diví, že se kazí rychlostí blesku. Největší chybou je omývání
Kdo si domů přinese jahody a hned je šoupne do lednice nebo do pytlíku, ten dělá chybu, která ho bude stát celý košík.

Obsah článku
Tak se pojďme podívat, jak jahody vybírat, skladovat a prodloužit jim život alespoň o pár dní navíc. Jak totiž redakce adbz zjistila, právě na těchto faktorech závisí to, jak dlouho vám tohle ovoce vydrží v perfektním stavu. Ať si je můžete vychutnat i zítra – a ne jen dnes s poznámkou: „No jo, zas jsem to nevychytal a jsou na výhoz.“
Jak poznat opravdu dobré jahody?
Ne každá červená je dobrá! To si pamatujte. Obchodníci moc dobře vědí, že lidé jdou po barvě. Ale mnohdy si neprohlížejí celou jahodu. A výrazný zelený „proužek“ okolo bubáku alias stopky svědčí o tom, že jahoda byla podtržená. A to je špatně. Jahody totiž – na rozdíl od banánů nebo rajčat – po utržení nedozrají. Takže na ty nazelenalé s tím, že „je necháte dojít na lince“, rovnou zapomeňte.
„Myslete také na to, že zelená stopka znamená čerstvost. Hnědá nebo scvrklá stopka naopak značí, že už si toho zažily až až,“ radí zelinářka (jak sama sebe nazývá) Jitka N. z Českých Budějovic. Sama se prý často rozhlíží po okolních stáncích a nestačí se divit, jak mizerné jahody (i jiné ovoce) lidé kupují, i když jsou jen o pár korun levnější.
Největší chyba? Omytí hned po nákupu
Tohle je ten největší omyl, který podle informací z webu Healthline dělá spousta lidí: jahody přijdou z obchodu rovnou pod vodu. Zní to vlastně logicky, ale není to tak. Vlhkost je totiž vstupní bránou pro plíseň. A té se nezbavíte, ani kdybyste se modlili k nejvyššímu bohu ledniček.
Co tedy dělat? Nejlépe je nechat suché. Anebo je krátce opláchnout ve vodě s trochou jablečného nebo vinného octa – ten působí antibakteriálně. Ale opravdu jen rychle, jinak si je příliš promáčíte. Nakonec je osušte papírovými utěrkami – ty sají vodu nejlépe.
Jak je správně uložit?
To je poslední důležitý bod. Zapomeňte na plastové pytlíky a krabičky bez dírek. Jahody se v nich potí a dusí, což rozhodně nechcete. Místo toho je rozložte do nízké misky, ideálně v jedné vrstvě a na papírovou utěrku, která pohltí zbytečnou vlhkost, jak radí stránky Culina Botanica. Nezakrývejte je úplně – ať dýchají, a určitě jim neodstraňujte stopky. Když tohle všechno dodržíte, vydrží vám jahody v lednici o pěkných pár dní déle než obvykle!
chalupari-zahradkari.cz
20 m
chalupari-zahradkari.cz
30 m
udalosti247.cz
43 m
chalupari-zahradkari.cz
53 m