Ustřihněte z nové houbičky na nádobí jeden roh. Už nikdy si ji nespletete se starou
Houbičky na mytí nádobí jsou nedílným pomocníkem v domácnosti. Již po týdnu se v nich však hromadí miliony nebezpečných bakterií.

Nejspíše každá domácnost má ve své kuchyni houbičku na mytí nádobí, která hraje nedílnou roli v umývání špinavých talířů a příborů. Redakce webu adbz nicméně nedávno zjistila, že tato hygienická pomůcka obsahuje již po týdnu používání miliony bakterií. Podle vědců z Michiganské univerzity naštěstí existují snadné způsoby, jak ji udržet bezpečnější.
Houbička na nádobí je rájem pro bakterie
Doma ji má nejspíše každý, ale o možném riziku ví jen málokdo. Houbičky na nádobí sice skvěle pomáhají při úklidu kuchyně, ale během velmi krátké doby se v nich mohou začít hromadit nebezpečné bakterie. Již po prvním týdnu se v nich usazují doslova miliony organismů, což jejich povrch činí špinavější než znečištěné záchodové prkénko.
Pokud se tedy chcete ochránit před možným rizikem a prodloužit životnost houbičky na nádobí na maximum, zaměřte se na její pravidelnou a především důkladnou očistu. Pomoci může její propláchnutí teplou vodou po každém použití a následné vyždímání, aby kompletně uschla.
Pravidelná očista prodlouží její životnost
Tím růst bakterií trochu omezíte, ale rozhodně ho nezastavíte. Každých pár dnů je proto dobré vložit houbičku na nádobí do misky a zasypat ji jedlou sodou. Následně na ni nalijte ocet a vroucí vodu, přičemž v tekuté směsi ji nechte alespoň půl hodiny odležet. Tím dojde k celkové dezinfekci této pomůcky a rovněž i pohlcení pachů, o což se použité ingredience postarají.

Podle serveru The Spruce se díky tomuto způsobu prodlouží životnost houbičky na nádobí až o 3 týdny, ale poté je třeba ji zlikvidovat. Případně se ještě vyplatí použít ji k úklidu domácnosti, třeba při čištění koupelny nebo dílny. V takovém případě nicméně odstřihněte jeden z jejích rohů, abyste rozpoznali, že jde o opotřebovaný kus.
udalosti247.cz
18 h