Připálené hrnce se dají zachránit: Na drátěnku zapomeňte. Špínu uvolní pasta z jedlé sody
Ať už máte hrnec připálený zvenčí nebo zevnitř, nedovolte, aby vaši domácnost hyzdil. Snadno ho vydrhnete domácími pomocníky.

Obsah článku
Čas od času se to stane snad úplně každému. Buď v hrnci připálíme jídlo, anebo ho připečeme o varnou desku (to se nejčastěji stává těm, kdo k vaření používají plynové hořáky). To ovšem neznamená, že se s připáleným kusem nádobí musíte nadosmrti smířit. Pokud mu chcete vrátit jeho původní lesk, poslouží vám suroviny z vaší kuchyňské spíže, na agresivní chemii tak můžete jednou provždy zapomenout.
Jak vyčistit připálený hrnec? Drátěnkou ne
Při čištění nádobí je podle webu FlavoryCooking třeba rozlišit, z jakého materiálu je vyrobeno. Například na nepřilnavé pomocníky si rozhodně nesmíte vzít drátěnku – i hrubá strana houbičky by leckdy mohla být jednoduše „moc“. Naopak nerez či smalt mnohdy takové zacházení snesou (byť i tady se vyplatí sáhnout spíše po speciální drátěnce na nerez než po té skutečně hrubé, která by mohla směle konkurovat kdejakému vybavení dílny).

Na připáleniny platí ocet a soda
A nyní se už pojďme podívat na samotné domácí čištění. Pro začátek vám bude stačit jen voda, soda a ocet. Vodu a ocet ve stejném poměru svařte – a to přímo v připáleném hrnci. Pak ihned přidejte dvě lžíce sody, vypněte přívod tepla a nechte 15 minut odstát, shrnuje celý postup web TidyHere. Uvidíte, že po této době pustí i ta nejhorší špína jen s pomocí houbičky. Ale pozor – svařovaný ocet silně čpí, což ví každý, kdo někdy připravoval třeba lák na okurky. Hrnce se tak rozhodně vyplatí čistit při otevřeném okně.
Čištění bez chemie? Pak vsaďte na citron
Jestliže se však chcete obejít zcela bez chemie (byť ta domácí je rozhodně šetrnější), stavte se v obchodě pro citron. Klidně to může být ten z výprodeje, který už má to nejlepší za sebou – vrásčitost v tom případě rozhodně nevadí (plíseň už ale ano). Citron nakrájejte, rozložte ho na připálené místo a opatrně zalijte vodou. Opět vařte – tentokrát asi 10 minut. Jakmile se připáleniny začnou odlupovat, stačí nechat vše mírně vychladnout, vodu slít a dočistit hrnec standardním způsobem.
udalosti247.cz
4 h
udalosti247.cz
54 m
udalosti247.cz
1 h
udalosti247.cz
2 h