Banány po zakoupení zčernají zhruba do 3 dnů. Vyzrajte na ně pomocí 6 triků a pravidel
Pokud ve vaší domácnosti často zůstává hromada přezrálých banánů, vyzkoušejte tyto snadné triky, které vám je pomohou udržet čerstvé.
Obsah
Určitě to znáte také. Jeden den si koupíte svazek krásně žlutých banánů, které necháte ve své kuchyni, abyste si je mohli později sníst, ale jakmile si pro ně druhý nebo třetí den přijdete, jsou již hnědé a přezrálé. Naštěstí však nejde o neřešitelný problém a existují skvělé triky, které vám pomohou udržet toto sladké ovoce čerstvé mnohem delší dobu. Níže se můžete seznámit s těmi nejlepšími z nich.
Kupujte zpravidla zelenější banány
Pokud si často nevíte rady, po jak moc vyzrálých banánech v supermarketu sáhnout, měli byste dávat přednost raději zelenějším kouskům, než těm, které jsou příliš žluté – ačkoliv druhá možnost vypadá mnohem chutněji, měli byste volit vždy spíše zelenější banány, neboť ty vám vydrží mnohem delší dobu. Samozřejmě jim dejte nějaký ten čas, aby mohli také dozrát.
Zralé banány dávejte vždy do lednice
Ano, pokud chcete, aby si vaše banány zachovaly co nejdelší životnost, měli byste je uchovávat zpravidla v ledničce. To ovšem platí pouze pro žluté kousky, protože v případě ještě nezralých banánů byste akorát čekali mnohem déle, než si toto sladké ovoce budete moci vychutnat.
Banány přenášejte v pevném obalu
Nepochybně se vám už také někdy stalo, že jste si s sebou do práce nebo do školy vzali na svačinu krásně žlutý banán, ale jakmile jste jej po příchodu na pracoviště vytáhli z batohu, byl celý hnědý a otlučený. Pokud se chcete tomuto scénáři do budoucna vyvarovat, měli byste si sehnat vhodnou krabičku, která vaše banány ochrání před případným poničením.
Stonky zabalte do plastové fólie
Únik již zmiňovaného etylenového plynu, který banány vylučují, aby mohly dozrát, lze ve skutečnosti tak trošku potlačit. Jediné, co musíte udělat, je zabalit stonek každého banánu do plastového sáčku nebo alobalové fólie. Aby byl tento trik co nejefektivnější, měli byste zabalit každý banán zvlášť, nikoliv dohromady.
Banány vždy zavěšujte
Banány začnou dozrávat v okamžiku, kdy je sundáte ze stromu – jakmile je totiž utrhnete, stonky začnou uvolňovat etylenový plyn, který odstartuje jejich dozrávání. Tento proces však můžete zpomalit, pokud toto chutné ovoce ve své domácnosti zavěsíte. Tím navíc také předejdete tomu, aby se vaše banány otloukly s ostatním ovocem nebo jiným potenciálním pohmožděním.
Zamrazte své banány
Posledním způsobem, pomocí kterého můžete udržet banány co nejdéle čerstvé, je jejich zmrazení. Jednoduše banány oloupejte (když jsou zralé), nakrájejte je na menší kousky a nakonec je v krabičce nebo v igelitovém sáčku vložte do mrazáku. Takto připravené banány můžete poté použít do různých receptů nebo například jako ingredienci do ovocného smoothie.
Jaký trik pro udržení čerstvosti banánů preferujete vy?