Tvrdé rohlíky a okoralý chléb nevyhazujte, pomocí vody a trouby budou chutnat jako právě přinesené z pekárny
Starý okoralý chléb často ihned vyhodíte do koše. Přitom jej stačí znovu upéct.
Znáte to všichni. Chcete si namazat chléb a těšíte se, jak si pochutnáte, jenže už při prvním otevření chlebníku zjistíte, že to nepůjde. Chléb je tvrdý, okoralý a vůbec nevypadá chutně. Co s tím? Tady je rada známé šéfkuchařky Lindsay Mattison.
I odborníci mají tvrdé pečivo
Sama odbornice v kuchyni popisuje na internetu, jak i jí se dějí tyto nepříjemnosti. Vymyslí si recept nebo pohoštění, a ve chvíli, kdy potřebuje onen chléb, se dozví, že to není to pravé ořechové. Naštěstí zná způsob, jak jej znovu udělat čerstvým a o tento trik se podělila se svými sledujícími na internetu. My vám jej nyní zprostředkujeme.
Je to velmi jednoduché. Nebudete tak muset chléb hned vyhodit nebo jít koupit nový, ale můžete jej prvně zkusit vylepšit. Potřebujete k tomu pouze takové věci, které máte v tu chvíli doma. Takže jak na to?
Co je potřeba?
- Jeden okoralý chléb
- Trouba na pečení
Postup:
- V prvním kroku přijde na řadu něco, co by vás samotném asi nenapadlo. Musíte chleba namočit. Ano, když se to stane jindy, třeba že vám spadne do kaluže nebo třeba plného dřezu, je skutečně zralý na to poputovat do koše. Ale pokud to provedete chytře, je to základ úspěchu. Cíl je ho zlehka navlhčit. Takže chléb strčte pod tekoucí vodu. Musí však téct pomalu a zároveň rovnoměrně. Nezáleží na tom, jestli bude teplá či studená. Je však zapotřebí namočit celý povrch.
- Nahřejte troubu na 150 °C a chléb do ní vložte. Položte ji přímo na mřížku. Teplo začne vodu uvnitř chleba vařit. Po 5 minutách tohoto procesu chléb stlačte. To pomůže k vytvoření pěkné křupavé kůrky. Pečte dalších cca 10-15 minut. Podle velikosti bochníku.
- Až bude dílo dokonáno, poznáte to. Kůrka bude křupavá, zlatavá a uvnitř bude chleba jemně vláčný. Tímto jej pěkně oživíte a ušetříte tak peníze za nové pečivo.
Nyní si svůj chléb můžete opět vychutnat. Nakrájejte jej a ozdobte šunkou a sýrem nebo do něj nalijte polívku. Dobrou chuť!