Pěstování klíčků v zavařovačce je snadnější, než se zdá. Celoroční vitamínovou bombu doma vypěstuje kdokoliv
Klíčky jsou plné nejrůznějších vitamínů, enzymů a dalších užitečných látek – mohou tedy posloužit jako skvělá posila imunity během zimy.
Když rostlina vyprodukuje semena, vybaví je na jejich dlouhou cestu množstvím cenných látek, které se ukrývají v jejich obalu. Právě z nich čerpají drobné rostlinky sílu v prvních dnech, kdy ještě nejsou dostatečně silným kořenovým systémem propojeny s okolní zeminou. A právě těchto benefitů můžete využít, pokud se rozhodnete semena naklíčit doma a přidat si chutné klíčky třeba do salátů.
Jak vybrat semena na klíčení
Aby však byl celý proces pro vaše zdraví bezpečný, je nutné vybrat ten správný druh semen. Nikdy nesahejte po těch určených pro přímý výsev. Ta totiž bývají ošetřena proti chorobám a dalším nežádoucím patogenům přípravky, jejichž konzumace našemu zdraví rozhodně nijak neprospívá. Vsadit můžete buď na sortiment potravin (například mungo fazolky, což nejsou pravé fazole, se na klíčení hodí opravdu skvěle) nebo na specializovaný sortiment.
V obchodě je možné sehnat semena určená přímo k nakličování, případně pro pěstování microgreens – což je fáze mladé rostlinky, během níž dochází k růstu několika prvních lístků. Při výběru však pečlivě hlídejte datum použitelnosti, nikdy nekupujte semena ve slevě, která ho již téměř překročila, a rozhodně nepoužívejte ta prošlá. Nebezpečné to sice obvykle není, avšak klíčivost bývá velmi špatná.
Jak na domácí klíčení semen
Pro pěstování klíčků nebudete potřebovat nic složitého. Vystačíte si jen s lahví s dostatečně širokým hrdlem a sítkem, které umístíte na její dno (lze zvolit i jinou prodyšnou podložku). Do sklenice se podle velikosti vejde jedna až dvě polévkové lžíce semen. Ale dejte pozor, nikdy by neměly zaujímat více než jednu čtvrtinu nádoby. Jakmile totiž začnou klíčit, pak také hodně bobtnají, což by mohl být problém.
Semínka zalijte několika centimetry vody a nakonec sklenici přetáhněte gázou nebo jemnou síťkou, která zabrání vniknutí hmyzu a nečistot. Semínka nechte namočená 8 až 12 hodin při pokojové teplotě. Poté je pečlivě propláchněte a vraťte do sklenice. Tu otočte vzhůru nohama a nechte mimo přímé slunce vykapat. A vlastní stojan na klíčení máte hotový. Teď už stačí jen dodržet ten správný postup.
Semena nesmí nikdy vyschnout
Další postup se liší podle toho, v jak teplé místnosti semínka necháváte klíčit. Nikdy totiž nesmí zcela vyschnout, takže je podle potřeby dvakrát až čtyřikrát denně proplachujte vodou a opět otočte sklenici dnem vzhůru. Úroda je připravena k použití obvykle za čtyři až sedm dní. Naklíčená semínka je možné uchovávat v lednici, měla by se však spotřebovat nejpozději do týdne. Poté už hrozí vznik plísní.
A na jaké „vitamínové bomby“ nedáte během zimy dopustit vy?