Domácí vláčný chléb s křupavou kůrkou zvládne v pohodlí domova upéct i úplný začátečník. Klíčovým krokem je příprava kvásku
Domácí pečení chleba je snadnější, než se zdá. Vyzkoušejte to na vlastní kůži podle našeho jednoduchého receptu.
Domácí chléb je velká lahůdka. Křupavá kůrka, vůně po celé kuchyni, skvělé složení pečiva a pocit, že jste to dokázali vy sami. Není nutné mít k pečení chleba nějaké speciální náčiní, ingredience nebo programy v troubě. Je to totiž mnohem jednodušší, než se na první pohled zdá.
Jednou zkrátka přijde den, kdy se upečení domácího chleba stane nutností. Své o tom jistě ví mnoho lidí v uzavřených domácnostech. Je jedno, zda žijete na samotě u lesa, nebo jste nemocní či máte nařízenou karanténu. Jakékoliv uvěznění doma a nemožnost si dojít nakoupit ve chvíli, kdy je to potřeba, vás donutí si něco vyrobit sám. A pečivo je právě jednou z těch věcí, které si v domácích podmínkách přichystáte snadno.
Nebojte se toho, většinu přísad máte stále doma
Mnoho lidí si představuje, že musíte mít speciální přísady k tomu, abyste dosáhli stejných výsledků, jako je tomu při přípravě chleba v pekárně. Vůbec se toho ale nemusíte bát. Zvládne to i laik, a dokonce i někdo, kdo se obvykle kuchyni vyhýbá obloukem. Stačí se odhodlat a držet se postupu. Přinášíme vám recept, který je velmi jednoduchý. Chlebem pak ohromíte a nasytíte celou rodinu. A to za vyzkoušení stojí.
Jak na výrobu chleba
V prvé řadě si musíte opatřit veškeré ingredienci. Pěkně si je všechny připravte k ruce. Není totiž nic horšího než s rukama od těsta přilévat vodu nebo přisypávat mouku. Pak je všechno ulepené a špinavé. Lepší je si vše nachystat a pak už jen míchat.
Nejprve je nutné zajistit si droždí, chlebové těsto totiž kyne. Tady máte hned několik možností. Kvásek seženete buď u známých, nebo si ho můžete od někoho zakoupit. Kvásek se chová organicky, je tedy třeba ho tzv. přiživovat a starat se o něj, ale pak z něj budete mít luxusní výrobky. Můžete si však jednoduše vyrobit i kvásek z droždí, a to buď ze sušeného, nebo z kostky.
- Kvásek vyrobíte tak, že kostku droždí smícháte s ¾ hrnku teplejší vody. Rozmícháte ½ šálku mléka, 2 lžíce cukru a másla a 1 lžičku soli. Vše prohřejete na sporáku do doby, než se máslo rozpustí. Tuto směs poté opatrně spojíte s kváskem a zapracujete 2 a ½ hrnku mouky (hladké nebo špaldové). Následně vše vložíte do mísy, přikryjte a necháte přes noc v lednici.
- Druhý den těsto vyjměte z lednice a nechte ho ještě 30 minut odpočinout a zteplat na pokojovou teplotu. Poté ho zpracujte do bochníku a nechte další hodinu kynout pod utěrkou na teplém místě.
- Předehřejte troubu na 200 °C. Bochník na plechu jemně podélně nařízněte. Povrch můžete nastříhat i nůžkami nebo na něj můžete nožem nakreslit nějaký obrazec – fantazii se meze nekladou. Poté si připravte sklenici vody. A nyní pozor, přichází nejdůležitější část. Troubu otevřete, rychle vložte bochník a na spod trouby vylijte vodu a ihned ji zavřete. Tím vytvoříte páru, a kůrka pak bude křupavá a vláčná.
- Pečte cca 25 minut do zlatova. Hlídejte ho, každá trouba totiž peče jinak.
Zdroj: Better Homes & Gardens
udalosti247.cz
10 h
udalosti247.cz
10 h
udalosti247.cz
11 h