Zahřejte se podomácku připraveným svařákem. Klíčem k úspěchu je správně ho ochutit a přitom už nevařit
Svařené víno je klíč ke sváteční atmosféře a provoněnému bytu. Poradíme, jak ho připravit tak, že vám ho budou chodit upíjet i sousedé.
Obsah
Není dobré věřit všemu, co se povídá. A jestliže se něco jmenuje svařené, neznamená to, že se to nutně musí vařit. Třeba takové svařené víno by se varu nemělo ani letmo dotknout. To je ale zdánlivě v rozporu s faktem, že je třeba do něj propašovat všechny ty dobré příchutě a vůně roztodivného koření všemožných tvarů, které se k němu do hrnce házejí. My ale to tajemství známe. A když budete hodní, tak vám ho i prozradíme.
Svařené víno jako ze žurnálu i u vás doma
Vánoce bez svařeného vína jsou jako Pejsek bez Kočičky. Prostě jeden bez druhého nemohou existovat. Koneckonců, co jiného by nám dokázalo přivodit tu neopakovatelnou a jedinečnou vánoční atmosféru, když ne chuť a hlavně neodolatelná vůně kořeněného červeného vína. Aby ale chutnalo správně, je třeba mu věnovat náležitou péči.
Víno se totiž nikdy nesmí vařit. Jinak přijde jednak o velkou část své specifické chuti a jednak i o všechen alkohol, což bychom určitě nechtěli, že! Koření se zkrátka vylouhuje, aniž by se ponořilo do vína a to se teprve poté přidá k němu. Klíčem k této záhadné poučce je sirup neboli cukrový rozvar.
Dovařeno a ochuceno za 3…2…1
Jestliže chcete svařené víno připravit jen nárazově a na jeho dlouhodobé popíjení nejste psychicky ani fyzicky stavěni (nebo vám jednoduše zase tolik nechutná), můžete ho připravit jednorázově. Dá se ale připravit i předem do láhve, pokud svařáku pijete litry a nedělali byste nic jiného, než vařili sirup. Pak už jen odlévejte do hrnce s horkým vínem a vychutnávejte.
Takový kořeněný sirup je bezva věc. Pokud ho přelijete do nějaké pěkné a ozdobné láhve, může sloužit i jako velmi důstojný dárek pod vánoční stromeček pro někoho, o kom víte, že se může po svařáku utlouct.
Recept na kořenění sirup do svařeného vína
Připravte si následující suroviny:
- Voda – 100 ml
- cukr – 3 lžíce
- hřebíček – 5 ks
- badyán – 1 ks
- celá skořice – 1 ks
- víno (bílé nebo červené) – 500 ml
- citrón nebo pomeranč – na ozdobení
Do hrnce prostě nasypejte cukr a rozpusťte ho na světlý karamel oranžové barvy (tmavší už je moc hořký). Přilijte vodu, počkejte, až směs přestane prskat, ať se nepopálíte. Karamel v tu chvíli ztuhne, ale to je normální, a tak se neděste. Pokračujte ve vaření, přiveďte vodu k varu a za občasného míchání v ní karamel rozpusťte. Do ní pak přihoďte hřebíček, badyán a skořici a všechno vařte 5 až 10 minut. Vyvařené koření můžete propláchnout, usušit a použít na ozdobení svařeného vína v hrnku, anebo dárkového sirupu v láhvi.
Jak připravit svařené víno s pomocí sirupu
Pokud budete ihned připravovat svařené víno, pak nalijte bílé či červené víno přímo k sirupu do hrnce, promíchejte a zahřívejte jen tak dlouho, dokud není víno horké tak akorát k pití nebo jen o maličko víc. Nikdy se nesmí vařit! Stačí, když se lehce zpění a ihned ho odstavte a přelijte do hrnečků či sklenic ze silného skla. Bílý svařák ozdobte kolečkem citrónu a červený kolečkem pomeranče.
Jestliže se chystáte dělat sirup do zásoby nebo jako dárek, po povaření nechte sirup v hrnci, zakryjte ho pokličkou a nechte ho uležet přes noc v chladu. Druhý den ho sceďte a přelijte do uzavíratelné láhve (jako dárek použijte nějakou hezkou). Pro přípravu horkého nápoje počítejte na jednu porci 200 ml vína a 2 velké polévkové lžíce sirupu.
Jaký je váš recept na svařené víno? Nebo ho pijete jen na vánočních trzích?