Bylinková zahrádka na parapetu z vaječných skořápek. Bezmezné zásoby čerstvosti po celý rok
Mnoho lidí si doma pěstuje nejen kytky na okrasu, ale i různé jedlé rostliny, které můžete využít všemožnými způsoby. Zkuste si svou domácí zahrádku ozvláštnit i skořápkami.
Vášniví kuchaři mají jasno v tom, že je vždy potřeba mít po ruce nějaké ty bylinky. Každému výslednému pokrmu díky nim mohou dodat šmrnc a jídlo se tím posune na úplně novou úroveň. Samozřejmě je můžete pěstovat klasickým způsobem, pokud ale chcete něco originálnějšího a nebojíte se zkoušet nové věci, tak si udělejte tuto skořápkovou zahrádku.
Jak si ji tedy vyrobit?
Budete potřebovat:
- Šest vaječných skořápek
- Obal od vajec se šesti místy či keramický tác na vejce
- Šest druhů bylinek dle vašeho vlastního výběru, pokud si tak přejete, tak můžete pěstovat jen jeden druh (Použít můžete například pažitku, bazalku, oregano, tymián, rozmarýn, mátu…)
- Nůž (je jedno jaký)
- Dostatek vody
Začněte tím, že si seženete skořápky. Trochu si zahrajete na velikonoční období, jelikož nejlepší je vejce jednoduše vyfouknout. Až se vám to podaří, tak přichází na řadu zpracování nožem. Musíte s ním totiž odřezat vrchní část skořápky tak, aby ze zbytku vznikla taková nádobka. Nemusí to být dokonalé, právě díky tomu, že každá skořápka bude vypadat jinak, vám vznikne krásný a originální design.
Vše je jednoduché a zvládne to každý
Pokud máte děti, tak si je klidně vezměte na pomoc, mohlo by je to bavit. Zpracované skořápky odložte a nechejte je pořádně proschnout. Mezitím si nachystejte karton od vajec a jakmile budou suchá, tak je do něj vložte a zalijte z většiny vodou. Vezměte si stonky od bylinek a nastříhejte je, aby byly dostatečně krátké a seděly tak do každé skořápky. Nejlepší bude, když do každé z nich naaranžujete jiný druh bylinky, vypadá to potom nejlépe.
Umístěte zahrádku v základech na slunné místo a dle potřeby odštipujte lístky a zalévejte. Po vypuštění kořínků můžete rostlinu jednoduše do skořápek zasadit a těšit se z výhod, které vám přináší. Některé bylinky, jako je například rozmarýn či máta, vydrží dlouho čerstvé a celé týdny je nebudete muset měnit. Jiné mohou uhynout rychleji, proto dbejte na pravidelnou kontrolu vašeho výtvoru.
Jaké způsoby pěstování bylinek využíváte vy?