Loupejte brambory jako profík. S jakoukoliv škrabkou můžete pracovat dvakrát rychleji. Stačí vědět jak
Oloupat pár brambor zvládnete rychle nožíkem, ale pokud je připravujete pro čtyři a více lidí, jedná se o zdlouhavý proces. Zahoďte nůž, zkuste to se škrabkou.
Obsah
Brambory jsou v našich končinách nejen oblíbené, jsou také naší základní potravinou, která jednoznačně v žádné domácnosti nechybí. Lze je připravit na tisíce způsobů. Dají se z nich udělat placky, palačinky, hranolky, kaše, pečené plátky, bramboráky, dokonce i buchta a mnoho jiného. Jedno ale mají společné, a to je loupání. Tento krok nemá ráda žádná hospodyňka, je zdlouhavý a nepříjemný. Připravili jsme pro vás ke zjednodušení a zrychlení loupání brambor trik, který spočívá v práci se škrabkou. Naučte se ho také, nebudete litovat.
Velmi důležité je samotné uchopení brambory
Jestliže se chcete naučit, jak bramboru co nejrychleji oškrábat, je důležité naučit se ten správný úchop. Vezměte si bramboru do ruky, vždy vybírejte brambory delší, uchopte její druhý konec od vás palcem a prsty ji jednoduše přitiskněte. Nyní si vezměte škrabku a dlouhými tahy, samozřejmě také rychlými, škrábejte bramboru od palce směrem k vám. Dodržte tento postup, nikdy to nedělejte obráceně, mohli byste se říznout.
Pokud máte na bramboře takzvaný kaz, každá škrabka má na svém konci prohnutý nebo ostrý hrot, kterým takovou část odstraníte. Nemusíte sahat po noži a složitě vykrajovat. Pokud máte úzkou škrabku s vertikálním umístěním nože, můžete ji využít i pro jiné účely, například vánoční vykrajování jablíček s dětmi a mnoho jiných.
Nové brambory jsou nejlepší
Jakmile bude sezóna nových brambor, můžete se radovat, protože ty nemusíte loupat ničím, ani škrabkou, ani nožem. Budou vám stačit pouze ruce. Uvařte brambory ve slupce, po uvaření je nechte mírně vychladnout a zatlačte palcem na slupku, roztrhne se a vy ji jednoduše sloupnete. Jestliže vám vadí brambory za nehty, vezměte si na pomoc houbičku, ta vám jistě pomůže, ale poté ji nejlépe vyhoďte.
Vyzkoušejte recept na dokonalé hranolky
Nyní jste se naučili rychlejší loupání brambor a teď přišel správný čas naučit se dokonalé hranolky, které zachutnají každému z nás. Stačí si připravit tyto ingredience:
- brambory,
- sůl,
- sladkou papriku,
- olej na smažení.
Brambory oloupejte novým způsobem, opláchněte je a nakrájejte na plátky silné půl centimetru. Následně plátky rozkrájejte na proužky, jejichž velikost si můžete určit sami. Někdo má raději silnější hranolky, někdo zase slabší, které jsou také rychleji hotové. Poté je namočte přibližně na půl hodiny do studené vody. Po uplynulé době je slijte a na pět minut povařte. Dávejte si pozor, ať je nezlomíte. Následně je vysypte na papírovou nebo bavlněnou utěrku, vysušte je, posypte je paprikou a solí a dejte je usmažit do rozpáleného oleje.
Jakým způsobem loupete brambory vy?