Naostření nožů bez brousku za pomoci obyčejného hrníčku

Aby šlo vaření pěkně od ruky, musí mít kuchař pěkně ostrý nůž. Bez něj to zkrátka nejde. Pokud není brousek k nalezení, použijte třeba hrnek. Ten skvěle poslouží a vám půjde krájení mnohem lépe.

i Zdroj fotografie: Pixabay.com
                   

Nůž je nepostradatelný pomocník v kuchyni. Krájíte s ním zeleninu, tuhé maso, drtíte česnek, otevíráte pytlíky těstovin, propichujete krabici mléka, sekáte oříšky apod. Na každý druh potravin sice existuje zvláštní nůž, snad každý má však v kuchyni univerzální, který používá téměř na vše. Dojde-li k otupení ostří, lze jej obnovit i bez použití brousku.

Ostrý nůž je základ dobrého jídla

Jenže aby byl účinný, musí být správně nabroušen. Není nic horšího než tupý nůž. To je skutečné zlo v kuchyni. Zelenina, třeba takové rajče, je pak místo nakrájení nesekaná. Všechna šťáva je pryč a kousky jsou velmi nevzhledné. A nutno podotknout, že krájení tupým nožem je nebezpečné. V případě nehody nepůjde o čistý řez, ale potrhané maso. 

iZdroj fotografie: Pixabay
Nůž a zelenina

S nožem se dá krájet prakticky cokoliv. Musíte mít jen správný typ a ostrou čepel. Jenže co dělat, když po ruce zrovna není žádný brousek, ale vy nutně potřebujete nakrájet citron do džbánu s vodou? Pomůže jednoduchý trik. 

Nemáte brousek? Použijte keramiku 

Stojíte v kuchyni, hledáte rukama i očima, ale brousek nikde není? Podívali jste se do všech zásuvek, polic a skříní. Marně. Pak je na řadě alternativní metoda broušení. A pomůže vám k tomu obyčejný keramický hrnek. Keramika je tvrdá a naprosto vhodná k broušení.  

iZdroj fotografie: Pixabay.com
Hrnek
  • Vezměte hrnek a otočte jej dnem vzhůru. 
  • Najděte tvrdé místo. Většinou jde o dno či spodek hrnku. Musí být však nenalakované. 
  • Několikrát nožem, respektive čepelí, přejeďte po onom místě z obou stran. Netlačte a udržujte stejný úhel. 
  • Omyjte nůž a můžete krájet. 

Nápad se zrodil v hlavě šéfkuchaře

Jako první s touto technikou přišel Youtuber a šéfkuchař J. Kenji López-Alt. Po něm se mnoho lidí inspirovalo a zkoušelo další materiály a náčiní. I vy vyzkoušejte keramický talíř, kámen, beton, smirkový papír nebo třeba květináč. 

Správné skladování

Po broušení se pokuste nůž opět neztupit. Hodně tomu pomůže správné uložení nože na lince a v zásuvkách. Pokud nože jen do šuplíku volně položíte, čepele se o sebe budou vzájemně třít a tupit. Je tedy lepší, pokud nože umístíte do stojanu nebo magnetickou lištu na zdi linky.  

Diskuze Vstoupit do diskuze
119 lidí právě čte
Zobrazit další články