Takto připravené hnojivo z vaječných skořápek je jako sůl nad zlato pro všechny rostliny. Praví pěstitelé vědí, proč je nevyhazovat
Pro někoho jsou vaječné skořápky na první pohled zbytky, pro jiného poklad. Ocení je zejména ti, kdo chtějí přihnojit své rostliny – doma i na zahrádce.
Když přijde na hnojení, má každý zahradník či pěstitel svůj zaručený recept. Někdo používá ocet, jiný průmyslová hnojiva a někdo skořápky od vajec. Vše má své výhody a nevýhody a je jen na vás, co si zvolíte. Nicméně skořápky od vajec jsou opravdu skvělou alternativou k zakoupené „chemii“. Nejen, že jsou přírodní a jejich účinek je podložený řadou vědeckých studií, ale také jsou „zdarma“. Respektive jejich použitím zrecyklujete domnělý odpad.
Dodejte rostlinám potřebné minerály
Možná se ptáte po důvodu, proč hnojit zrovna za pomoci skořápek od vajec. Ten je však prostý – vaječné skořápky obsahují uhličitan vápenatý, který dokáže dodat rostlinám potřebnou výživu a zpevňuje buněčné stěny rostliny. Vápník také podporuje vyvážený a účinný přenos vody a translokaci sacharidů v rostlině. Dále ve vaječných skořápkách naleznete draslík či fosfor. I v těchto případech se jedná o základní živiny, které každá rostlina potřebuje ke svému zdravému růstu.
Organizace Permaculture Research Institute se dokonce zasazuje o jejich používání, a to prostřednictvím celosvětové osvěty a výcviku. Zmíněná organizace prosazuje používání skořápek zejména v těch lokalitách, kde byly půdy v minulosti sužovány pravidelným žďářením či trpí vysokou aciditou. Ovšem stejně dobře bude toto hnojivo fungovat i u vás na zahradě nebo doma. Vaječné skořápky totiž dokáží doslova zázraky s rajčaty, okurkami, paprikami, brokolicí, květákem či špenátem.
Metody hnojení skořápkami od vajec jsou různé
Rozhodnete-li se pro přihnojení svých rostlin vaječnými skořápkami, máte na výběr hned z několika metod, jak to můžete udělat. Skořápky můžete jednoduše rozdrtit a přidat do kompostu či přímo do půdy, nebo si z nich připravit výluh (někdo ho označuje jako „čaj ze skořápek“) či si z nich můžete vytvořit domácí postřik. Nejjednodušší je asi první zmiňovaná metoda, avšak také nejdelší – skořápky se rozkládají vcelku dlouhou dobu, proto tento typ hnojení obohatí živinami až rostliny příští rok.
„Čaj“ ze skořápek je vcelku jednoduchý. Do vroucí vody vložte rozdrcené skořápky a odstavte z plamene. Počkejte, dokud voda nevychladne na pokojovou teplotu. A to je vše, voda je připravena k použití. Poslední možností je výroba postřiku. V tomto případě skořápky nejprve omyjte, rozdrťte a následně osušte. Rozložte je na pečící plech a vložte do trouby do té doby, než zuhelnatí. Poté je v uzavíratelné nádobě smíchejte s octem v poměru 1 : 1. Po dobu 4 týdnů denně protřepávejte.
Po 4 týdnech je roztok připravený. Pro výrobu postřiku smíchejte v rozprašovači 1 polévkovou lžíci roztoku s litrem čisté vody. Pro přípravu jakéhokoliv hnojiva z vaječných skořápek nicméně vždy pamatujte na to, že před jejich použitím musí být skořápky omyté a suché. Až poté je můžete drtit či dále upravovat do formy „čaje“ a postřiku.