Proč se vyplatí do vývaru přidat sklenici studené vody: Pomůže s tím, aby byl čirý a měl zlatavou barvu
Vývar je základem české kuchyně. Každý má na něj svůj recept, ale existují drobnosti, které dokážou zázraky.
Obsah článku
Mnohdy stačí maličkost, aby se původně fádní jídlo změnilo v kulinářský klenot. A jedním z těch nejjednodušších triků je, jak redakce adbz zjistila, přidání sklenice studené vody během vaření. Zní to jako nesmysl? Naopak – tenhle jednoduchý krok může z vaší polévky udělat čirý a krásně průhledný vývar, jaký si pamatujete od babičky. To vám garantujeme.
Studená voda jako tajný pomocník
Princip fungování tohoto triku je vlastně zcela jednoduchý, jak radí stránky The Cozy Apron. Pokud během vaření přilijete do vývaru trochu studené vody, zchladíte polévku a tzv. ji „zocelíte“. Díky tomu se lépe vyčistí, tuky se spojí a zákal klesne ke dnu nebo ho dokážete snadno odstranit lžící. Výsledkem bude čirý vývar s krásnou zlatavou barvou, na který se vám okamžitě začnou sbíhat sliny.
A co maso? I tady hraje roli voda
Ovšem s vodou se vyplatí čarovat ještě před tím, než vůbec začnete vařit. To, do čeho vkládáte maso, které na vývar používáte – jestli do vařící, nebo studené vody – má totiž na výsledek opravdu velký vliv. Dokážeme vám to:
- Pokud dáte maso rovnou do vroucí vody, bílkoviny se prudce srazí a šťáva zůstane uvnitř masa.
- Když začnete se studenou vodou a pomalu zahříváte, bílkoviny se srážejí pomaleji a vytvářejí takzvané „šumy“ – ty pak snadno vyberete děrovanou lžící, takže vývar bude bez chybičky.
Co ještě pomůže, aby byl vývar krásně čirý?
Vařte pomalu – to vždycky radila moje babička. Žádné prudké bublání – tekutina má jen lehounce probublávat na plotně. Čím jemnější pohyb v hrnci, tím čistější polévka. To si pamatujte.
- Nepoužívejte maso právě vytažené z lednice. Nechte ho chvíli při pokojové teplotě – jinak se vývar může zakalit, jak varují stránky Southern Living.
- Pěnu sbírejte průběžně. Když necháte šum plavat, zůstane v polévce a změní ji na kalný rybník.
Zkuste to – a dejte vědět, jak vám vývar chutnal! Vsadíme se, že odteď už to ani jinak dělat nebudete.
udalosti247.cz
4 t
udalosti247.cz
4 t
chalupari-zahradkari.cz
4 t
chalupari-zahradkari.cz
4 t
chalupari-zahradkari.cz
4 t




