Skladování vajec po americku: Do dvířek lednice a nepatří a měla by se dávat špičkou dolů
Naučte se skladovat vejce tak, aby vám vydržela opravdu dlouho. Není v tom žádná věda – jen trocha kuchařské latiny.

Obsah článku
Víte, jak správně skladovat vejce, aby vydržela co nejdéle čerstvá? Britská kuchařská legenda Mary Berry má jasno, jak píše web IrishStar – a když má někdo za sebou téměř 90 let života a dekády zkušeností v kuchyni, vyplatí se mu naslouchat.
Skladování zbytečně nekomplikujte
Podle Mary je úplně nejlepší nechat vejce v původním papírovém platě, ve kterém jste je koupili. A kam s nimi? Rozhodně ne do přihrádek ve dveřích lednice, jak nás k tomu svádí výrobci spotřebičů (třeba tak, že vám do dvířek dají epesní umělé plato na vajíčka, které budete mít vždy po ruce).

Právě tam totiž vejce zažívají nejvíc teplotních šoků a rychleji se kazí. Ideální místo pro ně je hluboko v lednici, daleko od změn teploty i aromatických potravin, jejichž vůně by mohly proniknout skrz skořápku (a následně čichově znehodnotit pokrmy – zejména u sladkého pečení nebývají například silná aromata sýrů či cibule právě vítaná).
Špičkou dolů – proč je to důležité?
Další Maryino pravidlo? Vajíčka mají v platě ležet špičkou dolů. Vždy a za všech okolností. Díky tomu zůstane žloutek hezky uprostřed bílku a nesesedne na stranu, což zvýší jeho trvanlivost. Ideální teplota pro skladování vajec je pak podle Mary kolem 4 °C.
A co vejce v mrazáku? Žádný problém!
A teď jedna bomba navíc – vejce můžete klidně i zamrazit, konstatuje web WikiHow. Mary radí rozklepnout je, jemně prošlehat žloutek s bílkem dohromady a přidat špetku soli (pokud je plánujete použít na slané recepty), nebo trochu cukru (na sladké pečení). Obojí napomůže tomu, aby si po rozmrazení zachovaly lepší strukturu. Takto připravené vejce dejte do uzavíratelné nádobky nebo sáčku a uložte do mrazáku. V pohodě vydrží až půl roku. Před použitím stačí rozmrazit při pokojové teplotě a můžete vařit.
udalosti247.cz
8 h
udalosti247.cz
9 h