Mléko už nikdy nepřeteče z hrnce: Kousek másla ušetří nervy s úklidem
Aby vám mléko už nikdy nevzkypělo, osvojte si několik jednoduchých triků. Už nikdy ho nebudete muset drhnout z plotýnky.
Obsah článku
Už se vám někdy stalo, že jste se při vaření mléka jen na vteřinu otočili zády, a hned jste uslyšeli to obávané syčení, které značí, že definitivně opustilo hrnec? Proč se zdá, že má tahle oblíbená surovina svou vlastní hlavu? Rozklíčujte dnes spolu s námi mléčná tajemství.
Jak zabránit převaření mléka
Prvním krokem ke zkrocení mléka je výběr správného vybavení. Zvolte větší hrnec se silným dnem. Ten dokáže rovnoměrně rozložit teplo – zabráníte tak připálení. Díky většímu prostoru bude navíc pěna unikat přes jeho okraj o poznání méně ochotně. Také nikdy nenaplňujte hrnec mlékem více než do poloviny.
Použijte kousek másla
Před ohříváním mléka potřete okraj hrnce tenkou vrstvou másla. Vytvoříte tak kluzkou bariéru, která ztíží stoupání a rozlévání tekutiny po okolí. A pokud nemáte máslo, stačí cokoli mastného – třeba pár kapek rostlinného oleje.
Začněte studenou vodou
Před přidáním mléka nalijte do hrnce malé množství studené vody. Ta vytvoří ochrannou vrstvu a sníží riziko připálení a přilepení. A pokud se na mléku začne příliš rychle tvořit pěna, stačí také pár kapek této tekutiny. A nebojte se, na chuti to rozhodně nepoznáte.
Převařování mléka nemusí prospět vašemu zdraví
Podrobně celý proces popisuje web MillersBiofarm: „Mléko ve své syrové formě obsahuje laktázu, enzym, který vaše tělo využívá k štěpení laktózy v mléce. Laktóza je mléčný cukr, díky kterému je mléko sladké. Laktáza každý den rozkládá laktózu. To je důvod, proč je syrové mléko den ode dne mírně kyselejší, a nakonec se zkazí. Když mléko ohřejte, laktázu zničíte. Ovšem zároveň tak přijdete o složku, kterou vaše tělo potřebuje ke strávení laktózy.“
Jak uvařit mléko opravdu rychle
Někdy je třeba přivést mléko k varu prakticky okamžitě (třeba když spěcháte s vařením). Pro takové případy radí uživatel hobodave z webu Cooking toto: „Pokud je vaším cílem pouze uvařit mléko rychleji a bezpečně, pak bych navrhoval použít hrnec s větším povrchem dna. Mějte ale na paměti, že se u této metody mléko odpaří mnohem rychleji, protože bude vystaveno vzduchu větší plochou. To může vyžadovat, abyste mírně upravili množství, které vaříte.“
udalosti247.cz
14 h
udalosti247.cz
14 h
udalosti247.cz
15 h